28.8.2013

Vko 34 / 2013

19. - 25.08.2013:

Skövde Ultra Festivalin startti on tapahtunut (kuva: Jaana Tomppo)
Viikkoa hallitsi luonnollisesti vuoden toinen ultrakilpailuni ja ensimmäinen ultrani sitten Steenbergenin katastrofiin päättyneen 24 h MM/EM -kilpailun. Alkukesän palautumisongelmien johdosta kilpailuun valmistautuminen oli kaikkea muuta kuin sellainen, jonka olisin halunnut tehdä, mutta ainahan sitä yhden vuorokauden juoksee vanhoilla pohjilla...

Maanantai: 12,1 km, enimmäkseen kevyttä. Loppupuolella 2 x 1 km suhteellisen rennosti / 4.06 - 3.44 / 1 km 4.55. Hieman väsyneen oloista, mutta neljän minuutin km-vauhti tuntui kuitenkin suhteellisen helpolta ja arvelin sen riittävän 24 h juoksuun.

Tiistai:  6 km kevyesti 5.08/km keskivauhdilla.

Keskiviikko: Matkustuspäivä. Kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen pakkasin auton takakontin ja suksiboksin täyteen kaikkea mahdollista matkalla tarvittavaa. Matkalla satamaan poimin kyytiin Jyrkin ja Helin, jotka lähtivät Skövdeen juoksemaan sadan kilometrin ratakilpailua.

Torstaiaamuna ajelimme noin 350 km Tukholmasta Skövdeen, jossa olimme hyvissä ajoin ennen puoltapäivää. Saimme hotellihuoneemme saman tien. Pienen lepohetken jälkeen kävimme kaupungilla syömässä. Iltapäivällä poikkesimme tutustumaan viikonlopun kilpailuareenaan. Södermalmin urheilupuiston löydettyämme ihmettelimme hetken lukossa olevia portteja, mutta jonkin matkaa aidan vierustaa käveltyämme löysimme auki olevan sivuportin.

Hölkkäsimme 10 kierrosta radalla kevyellä hölkkävauhdilla. Juoksu tuntui edelleen aavistuksen nihkeähköltä, mutta muuten olo oli ok.

Perjantaiaamuna huoltajani Jaana saapui Skövdeen laiva + juna -yhdistelmällä. Kävimme läpi viimeiset kisavalmistelut ja pari tuntia ennen puoliltapäivin tapahtunutta starttia olimme kilpailupaikalla virittelemässä huoltopistettämme. Oli hienoa olla kilpailupaikalla ja vaihtaa kuulumisia pohjoismaisten ultrajuoksuystävien kanssa ennen starttia. Päivästä oli tulossa lämmin ja yölle oli ennusteltu hieman alle kymmenen asteen lämpötiloja, olosuhteet olivat siis kohtuullisen hyvät.

Perjantai-lauantai: Skövde Ultra Festival 24 tuntia 239,417 km - Suomen ennätys 24 h ratajuoksussa, kilpailun voitto, Suomen ja pohjoismaiden kauden kärkitulos. Kahdeksas 200 km ylitykseni vuorokaudessa ja toiseksi paras 24 h tulokseni kaikki alustat huomioiden.

Lämpimähköstä kelistä, yöllä kiusanneista vatsavaivoista ja viimeisen kahden tunnin totaaliromahduksesta huolimatta loppujen lopuksi kohtuullinen tulos, mutta onhan se myönnettävä, että jäin tavoitteestani, joten kiitettävää arvosanaa suorituksesta ei voi antaa. Vanhat pohjat kantoivat melkein 22 tuntiin saakka, mutta jos minulla olisi ollut kuukausi lisää treeniaikaa niin tulos olisi voinut olla jonkun verran parempi. Tarkempaa raporttia ja analyysia tulee, jahka sellaista ehdin joskus laatimaan.

Triviatietona voisi mainita, että Skövdessä juoksi kolme suomalaista juoksijaa, jotka kaikki asuvat Kaarinassa. Jokainen paitsi voitti lajinsa myös teki uuden ratajuoksun Suomen ennätyksen: minun lisäkseni Jyrki Kukko voitti 100 km tuloksella 7.34.53 ja Heli Lehtinen naisten satasen tuloksella 9.57.32. Liekö vastaavaa koettu koskaan aikaisemmin missään kansainvälisessä kestävyysjuoksukilpailussa.

Skövde Ultra Festival:

3 kommenttia:

 1. Päivän REPS: "ainahan sitä yhden vuorokauden juoksee vanhoilla pohjilla..." :D

  Hieno tulos ONNEA! Kovasti jännäsin vesijättömaan tulosruudussa ja ihailin vahvaa aloitusta. Laskin kyllä ihan viimeisille tunneille asti, että 240 menee rikki, mutta kun ei mennyt niin arvasin viimeisten hetkien olleen tuskaisia.

  Vielä kerran onnittelut pohjoismaiden kärkituloksesta sekä uudesta SE:stä.

  VastaaPoista
 2. Onnittelut onnistumisesta vaikeiden vaiheiden jälkeen.

  Tässä on mielestäni hyvä osoitus miten tulokset tehdään harjoittelemalla - maltilla. Voi olla että jos Sinulla olisi ollut kuukausi aikaa lisää niin olisit saattanut juosta huonommin, pohjista huolimatta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marko & Pasi,

   Pari viimeistä tuntia oli kieltämättä aika hirveää vääntämistä. Uskon kyllä, että kuukausi lisää harjoitusaikaa olisi parantanut tulosta, kaksi kuukautta lisäharjoittelua olisi voinut vaikuttaa jo päinvastoin. Hyvä tuloshan toi oli - erityisesti parin kuukauden takaiseen tilanteeseen nähden, mutta jäi niin pirun vähän puuttumaan 240:stä, että väkisinkin vähän harmittaa vaikka ei todellakaan pitäisi olla mitään syytä.

   Poista