1.12.2010

JT: Yhteenvetoa vuoden 2010 kilpailuista

Vuosi 2010 lähestyy loppuaan ja vuoden viimeinen juoksukilpailu oli kohdallani viime viikonloppuna. On siis hyvä aika tehdä yhteenvetoa kuluneen vuoden kilpailustarteista.

30-31.01. Endurance 24 h Esport Arena, Espoo: 199,083 km / 7. Pieleen meni, jalat jumahtivat ja sen jälkeen pehmeni pää, loppu meni lähinnä kävelyksi. Viimeisen parin tunnin aikana tuli sentään rankaisumielessä vähän juostua, mutta silti tulos jäi alle 200 km. Mikä oli oikeastaan ihan oikein moisen velttoilun päätteeksi. Kilpailun kokonaiskilpailun voittoon juoksi uudella kilpailuennätyksellä ja uudella naisten 24 h halli-ME:llä 241,426 km japanilainen Sumie Inagaki.

13-14.05. EM / MM 24 h Brive, Ranska: 231,754 km (oma ennätys) / EM 22. / MM 30. Tämän kilpailun tulos puolestaan ylitti hurjimmatkin odotukseni. Ennakkoon olin laatinut mielestäni varsin rohkean aikataulun, mutta pysyin koko ajan aavistuksen edellä tätä aikataulua ja kun vielä viimeisen kahden tunnin aikana sain kerättyä kasaan 21 km onnistuin yllätyksekseni ylittämään 230 km rajan varsin selvästi ja sijoituin MM-kilpailun 30. parhaan joukkoon kaikkien aikojen neljänneksi parhaalla suomalaistuloksella ja uudella Endurancen seuraennätyksellä. Tämän seuraennätyksen tosin Tero Hyppölä vei minulta pari kuukautta myöhemmin voittaessaan Kaustisella elokuun alussa tuloksella 238,221 km.

Briven kilpailun jäi suomalaiseen ultrajuoksuhistoriaan, sillä MM-kilpailun sijalle 23. sijoittunut Janne Klasila rikkoi Seppo Leinosen muutamaa viikkoa vaille 21 vuotta kestäneen 24 h SE:n 234,231 km juostessaan ensimmäisenä suomalaisena yli 240 km tuloksella 240,742 km. Lisäksi 28. sijoittunut Jari Soikkeli ylitti myös Sepon tuloksen juosten kaikkien aikojen toiseksi parhaan suomalaistuloksen 234,528 km. Historiaa tekivät myös suomalaiset naisjuoksijat, jotka nappasivat kilpailusta Suomen ultrajuoksuhistorian ensimmäisen arvokisamitalin sijoittuessaan EM-joukkuekilpailussa kolmanneksi. Miesten joukkuekin sijoittui joukkuekilpailussa pistesijalle eli kuudenneksi.

Raportti

6-7.08. Gax Trans Scania 246 km Malmö, Ruotsi: 37.51.41 / 1. Tähän kilpailuun lähdin lähinnä retkeilyasenteella, sillä MM 24 h:n jälkeen harjoittelu oli ollut varsin vaatimatonta. Osin laiskuuden, osin lievän jalkavamman takia. Kilpailun aikana oli runsaasti ongelmia reitillä pysymisen suhteen ja ylimääräistä matkaa kertyi loppujen lopuksi arviolta kolmisenkymmentä kilometriä eli todellinen matka lienee ollut reilusti yli 270 km. Onnistuin kuitenkin viimeisten tuntien rutistuksella nousemaan kilpailun voittoon.

Raportti

30.10. Wihan kilometrit, Tampere:
maraton #1 3.20.42 (1.44 + 1.36). Harjoituslenkki
maraton #2 3.29.32 (1.48 + 1.41). Harjoituslenkki

27-28.11. Bislett 24 h Indoor Challenge Oslo, Norja: 234,989 km / 3. (oma ennätys, sisäratojen SE) Vaikka oma ennätys paranikin kolmisen kilometriä tämä ei tuntunut läheskään sellaiselta täysosumajuoksulta kuin Briven MM-kilpailu puolisen vuotta aikaisemmin. Erityisesti 16 - 19 h välillä oli energian imeytymisen ja sisällä pysymisen suhteen ongelmia, jotka pakottivat pitkäksi aikaa vaihtamaan kävelyyn. Viimeiset tunnit sujuivat kuitenkin kohtuullisesti, mutta parin viimeisen tunnin aikana törmäsin ensimmäistä kertaa urallani 24 h kilpailussa kramppeihin ja jouduin hieman jarruttelemaan selvitäkseni juosten loppuun saakka.

Oman ennätyksen parantaminen ja halliratojen Suomen ennätyksen rikkominen kaikkien ongelmien päätteeksi toki lämmitti mieltä, samoin kuin sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon kilpailussa, jossa oli mukana tusinan verran kovemman tilastotuloksen omaavia juoksijoita, mm. tämän vuoden Spartathlon-kolmonen Jan Prochaska, tämän vuoden MM 24 h:lla seitsemänneksi sijoittunut Jon Harald Berge ja viime vuoden Spartathlon-kakkonen Lars Skytte Christoffersen, vain muutamia mainitakseni.

Suomalaismenestys oli kokonaisuutena mainio, sillä neljänneksi sijoittui 10 km ennätystään parantanut Petri Perttilä  tuloksella 220,841 km ja seitsemännen sijan vei Juha Jumisko, joka juoksi jo kolmannen kerran kuluvan vuoden aikana yli 200 km, nyt tulos oli 203,533 km. Naisten kilpailussa Tarja Antell paransi ennätystään yli 50 km lukemiin 188,820 km ja sijoittui hienosti viidenneksi.