15.12.2013

Vko 49-50 / 2013 - Korvaavien parissa

2. - 15.12.2013:

Muutama viikko sitten kipeytynyt akillesjänteeni on tehokkaasti rajoittanut juoksemistani joulukuun aikana. Hiihto ei ole kipeälle akillesjänteelle oleellisesti juoksemista parempi vaihtoehto. Vesijuoksu tai uinti puolestaan eivät muuten vaan iske, joten olen lähinnä polkenut trainerille istutettua maantiefillaria takkahuoneessamme. Saa siinäkin puuhassa paidan märäksi ja sykkeen nousemaan - eikä verenkiertojärjestelmä tiettävästi tee eroa sen suhteen nouseeko syke juoksemalla vai pyöräilemällä. Haasteena tosin on se, että jos mattojuoksu on puisevaa puuhaa niin fillarin polkeminen sisätiloissa on monin verroin puisevampaa enkä juuri puoltatoista tuntia pidempiä lenkkejä ole pystynyt tekemään - pää hajoaa.

Päättyneellä viikolla tein muutaman erittäin kevyen juoksulenkin matolla, nollakulmalla ja jokaisella askeleella akillesjännettä tunnustellen. Tuntemukset ovat parempaan päin, mutta ei jalka missään tapauksessa täysin kunnossa ole. Yllättäen olenkin tyytyväinen siitä, että ensi vuoden kilpailukalenterini on täysin auki.

Kun en ole itse pystynyt juoksemaan niin on pitänyt tyytyä seuraamaan muiden tekemisiä: viikko sitten Taipeissa juostiin perinteisesti äärimmäisen kovatasoinen 24 h ratajuoksu, jossa japanilainen Yoshikazu Hara juoksi vuoden 2013 maailmantilaston kärkitulokseksi 273,650 km. Ivan Cudinin Italian ennätys 266,702 km riitti kakkossijaan ja kolmanneksi sijoittunut Johan Van Der Merwe paransi peräti 60 vuotta vanhaa Etelä-Afrikan ennätystä runsaat puolitoista kilometriä lukemiin 258,064 km.

Tämän viikonlopun aikana seurannassa oli peräti kolme eri puolilla maailmaa juostua ultrakilpailua: Ruotsin Växjössä kilpailtiin 240 metrin hallikierroksella ja siellä seurakaverini Petri Perttilä juoksi yhdennentoista kerran urallaan yli 200 km vuorokaudessa. Huikea saavutus. Barcelonassa juostiin 400 metrin ratakierroksella 6 h, 12 h ja 24 h kilpailut. Sprinttimatkalla Jyrki Kukko paransi omissa nimissään ollutta 6 h ratajuoksun SE:tä noin 800 metriä, lukemiin 82,775 km. Viikonlopun kovin ultrajuoksupommi jysähti kuitenkin USA:ssa. Desert Solstice 24 h -ratakilpailussa 27-vuotias Zach Bitter aloitti kovaa - järjettömän kovaa. 100 km taittui 7.10 pintaan eikä vauhti hiipunut dramaattisesti sen jälkeenkään. Sata mailia täyttyi USA:n ennätysajassa 11:47:21, yli kymmenen minuuttia alle hallitsevan 24 h maailmanmestarin Jon Olsenin aikaisemmin syksyllä juokseman USA:n ennätysajan. Hetkeä myöhemmin Bitter rikkoi 12 tunnin ratajuoksun maailmanennätyksen 162,400 km ja runsasta suoranmittaa myöhemmin hän ohitti myös kaikkien aikojen parhaan 12 tunnin tuloksen juostuaan 29 vuotta kestäneen maantiereittien ME:n 162,543 km tuolle puolen. Molemmat entiset ME-tulokset olivat Yiannis Kourosin nimissä. Bitterin juostessa chippilinjan yli ajassa 11:59:15 oli matkaa takana 163,600 km, joka merkitsee yli kilometrin parannusta ME-tulokseen.

Vaikka ennätykset onkin tehty rikottavaksi niin ei ole jokapäiväistä, että Kourosilta viedään ME-tulos, saati sitten kaksi samalla kertaa. Toki on syytä muistaa, että jos sadan mailin ratajuoksun ME:tä 11:28:03 nimissään pitävälle Oleg Kharitonoville olisi ennätysjuoksussaan järjestetty mahdollisuus jatkaa 12 tuntiin saakka olisi ME mitä suurimmalla todennäköisyydellä venäläisen nimissä.

Bitterin tulos on vakuuttava osoitus USA:n tämän hetken tasosta ultrajuoksussa. Kolmessa edellisessä 24 h MM-kilpailussa yhdysvaltalaiset juoksijat ovat miesten henkilökohtaisessa kilpailussa saalistaneet kaksi MM-kultaa ja kaksi MM-hopeaa. Lisää USA:n ultrajuoksun noususta ja saavutuksista viime vuosien arvokilpailuissa voi lukea Nick Couryn ansiokkaasta artikkelista ultrajuoksuun keskittyneellä IRunFar-sivustolla: The Rise of American Ultraraunning Speed.

Edellä kirjoittamani ei tarkoita, että vanhan mantereen juoksijat olisivat vailla mahdollisuuksia rapakon takaisia juoksijoita vastaan arvokilpailuissa. Urheilussa on kaikki mahdollista - ei ole montaa vuotta kun 24 h MM-kulta matkasi Ruotsiin. Omalta osaltani tämä vuosi on mennyt tuloksellisesti alakanttiin ja sijoitukseni 24 h maailmantilastossa lienee tämän viikonlopun kilpailujen jälkeen 43. Vuoden 2011 maailmantilastossa olin sijalla 211. ja seuraavan vuoden MM-kilpailussa sijoituin kuudenneksi...

2 kommenttia: