20.12.2012

Yhteenvetoa juoksuvuoden 2012 kilpailuista

Vuotta 2012 on jäljellä runsas viikko, joten taitaa olla vuosiyhteenvedon aika.

Päättyvän vuoden aikana kilpailin poikkeuksellisen harvakseltaan, vuoteen mahtui kolme ultrakilpailua, yksi puolitehoilla juostu maraton ja yksi kilpailunomainen harjoituslenkki. Kilpailujen vähäinen määrä ei ainakaan merkittävästi pudottanut tulostasoa vaikka olenkin sitä mieltä, että ultrajuoksussa kilpailut ovat parasta mahdollista lajinomaista harjoittelua.

Masku-maraton, 15.04.2012: 3.01.16

Tarkoitus oli juosta reipasvauhtinen pitkä lenkki ja tässä tavoitteessa onnistuin. Maskun reitti on kaikkea muuta kuin nopea ja tasainen, mutta vaihtelevuutensa ansiosta se on mukava harjoituslenkille. Yllättäen sijoituin juoksussa peräti kakkoseksi ja M45-sarjassa ykköseksi, josta minua lahjottiin viidenkympin lahjakortilla Maskun Kalustetaloon. Kortti on vieläkin käyttämättä, saapa nähdä tuleeko sitä joskus hyödynnettyä.

Tämä oli hyvä harjoitus vuoden ensimmäiseen ultrastarttiini, joka oli edessä kaksi viikkoa Masku-maratonin jälkeen:

Ringerike Ultrafestival 12 h, 28.04.2012: 144,019 km (Maantiereittien Suomen ennätys)

Vuoden ensimmäinen ultrastrartti tapahtui Norjan Hønefossissa juostussa 12 h maantiekilpailussa. Tavoitteeksi olin asettanut maantiereittien Suomen ennätyksen 136,575 km rikkomisen, aikatauluni tähdätessä tulokseen 138 km. Täydellisellä onnistumisella uskoin pystyväni juoksemaan yli 140 km. Juoksu onnistui liki täydellisesti ja uusi maantiereittien SE 144,019 km ylitti tavoitteeni reilusti ja kaiken lisäksi melko tasaisella vauhdilla sillä 100 km väliaikani oli vain 8.18.40. Tulos riitti kilpailun voittoon, vaikka mukana oli mm. Norjan 24 h ennätyksen 255,764 km haltija, kahdesti 24 h MM-kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittunut Jon Harald Berge.

Yllättäen tulokseni on maailmantilaston kakkosena ja maantiekilpailujen tilastoykkösenä vuoden lähestyessä loppuaan.

Ystävyysultra 6 h, Lohja, 12.05.2012: 74,154 km

Vain kaksi viikkoa 12 h -kilpailun jälkeen oli ohjelmassa ultralegenda Seppo Leinosen 60 v syntymäpäivän kunniaksi järjestetty kutsukilpailu Lohjan urheilukentällä. Palautuminen oli luonnollisesti pahasti kesken ja lähdin kilpailuun lähinnä fiilistelemään ja tapaamaan tuttuja. Parin viikon lepäilyn herkistämänä juoksu kulki alussa turhankin hyvin ja ensimmäisen tunnin aikana juoksin kärkiryhmän kierroksella kiinni. Kolmen tunnin paikkeilla alkoi sitten painaa rajusti ja loppu oli melkoista raahautumista. Onnistuin kuitenkin hieman parantamaan virallista 6 h ennätystäni eikä sijoitukseni pudonnut viidettä sijaa alemmas.

Paavo Nurmi Challenge, Helsinki-Turku 165,4 km, 15.-16.06.2012: 15.44.26 (Reittiennätys)

Olin suunnitellut alkukesään vapaamuotoista, hieman normipitkistä pidempää harjoituslenkkiä. Vaihtoehtoina mielessä pyörivät mm. Karhunkierroksen juokseminen, Itärajan retkeilyreitin juokseminen sekä Helsingistä Turkuun, Paavo Nurmen patsaalta toiselle juokseminen. Osin ajankäytöllisistä ja logistista syistä, osittain siksi, että kesäkuussa Paavo Nurmen syntymästä tuli kuluneeksi 115 vuotta valintani päätyi kolmanteen vaihtoehtoon ja ajankohdaksi valikoitui viikko ennen juhannusta.

Liikenteen aiheuttamat ongelmat minimoidakseni aloitin juoksun perjantai-iltana, hyödyntäen valoisaa ja vähäliikenteistä kesäyötä. Kun vielä Petri Haavisto ilmoitti kiinnostuksensa juosta seuranani koko matka ja sain mukaan erittäin motivoituneen ja osaavan huoltoryhmän pidin Tero Töyrylän hallussa olleen reittiennätyksen rikkomista täysin realistisena tavoitteena. Erittäin onnekkaasti sää oli koko suorituksen ajan jokseenkin täydellinen. Saloon saakka (runsaat 110 km) juoksimme Petrin kanssa yhdessä, sen jälkeen hieman kiristin vauhtia tavoitteena kuudentoista tunnin alitus. Paavo Nurmen patsaalle Turkuun saavuin 15 h 44 min 26 sekuntia lähdön jälkeen ja puolisen tuntia myöhemmin saapui Petrikin perille. Hänenkin aikansa alitti entisen reittiennätyksen yli tunnilla.

Hieno kokemus ja ennen kaikkea erittäin hyvä harjoitus kauden pääkilpailuani varten. Sitä ennen oli kuitenkin vuorossa viikon "harjoitusleiri" Pohjois-Italiassa.

Viikko näissä maisemissa teki hyvää sekä fysiikalle että mielelle.

24 h MM / EM, 8.-9.09.2012, Katowice: 252,250 km (Suomen ennätys)

Vuoden pääkilpailu, johon kaikki harjoitukseni ja kilpailuni runsaan vuoden ajan olivat tähdänneet. Valmistautuminen sujui ongelmitta ja viimeisinä päivinä ennen kilpailua olin huolestunut lähinnä siitä, etten juuri ollut huolestunut tulevasta kilpailusta. Liiallinen itsevarmuus voi joskus olla äärimmäisen tuhoisaa ultrajuoksussa. Onneksi huoltajani onnistui pitämään jalkani maassa ja starttasin kilpailuun luottavaisena, mutta myös riittävästi nöyryyttä edessä olevaa haastetta kohtaan tuntien. Suunnitelmani tähtäsi 250 km tulokseen ja vaikka en sijoituksia haluakaan etukäteen pohtia, arvelin - edellisten MM-kilpailujen tulosluettelojen perusteella - sijoituksen kymmenen parhaan joukossa olevan mahdollisuuksien rajoissa mikäli pystyisin tavoitteeni mukaiseen tulokseen.

Kilpailu sujui osaltani niin ongelmattomasti kuin 24 h kilpailu voi mennä ja tuloksena oli kaikki odotukseni ylittänyt MM-kilpailun kuudes sija. EM-kilpailusta oli tuomisena ikävin mahdollinen sijoitus eli olin neljäs. Tulokseni oli uusi Suomen ennätys 252,250 km. Se, että keskivauhtini oli täsmälleen sama kuin Paavo Nurmi Challengessa (5.42/km) ei ollut täysin pelkkää sattumaa, vaan PNC oli tavallaan kilpailuvauhtinen harjoitus ja onnistui siis sellaisena erittäin hyvin. Sijoitukseni EM- ja MM-kilpailuissa olivat paitsi tähän mennessä parhaat henkilökohtaiset sijoitukset suomalaisjuoksijalle 24 h arvokilpailuissa myös vuoden 2012 parhaat suomalaissijoitukset miesten yleisen sarjan kestävyyslajien kansainvälisissä arvokilpailuissa. Kaikki lajit huomioiden. Vuoteen mahtui kuitenkin mm. yleisurheilun EM-kilpailut, kesäolympialaiset ja suunnistuksen MM-kilpailut. Vuoden 2012 24 h maailmantilastossa tulokseni oikeuttaa tällä hetkellä 13. sijaan.

Heti kilpailun päättymisen jälkeen niukka putoaminen mitalipallilta ei suuremmin harmittanut, mutta mitä enemmän aikaa kuluu sitä enemmän se puuttumaan jäänyt runsas 1,8 km on alkanut kalvaa. Toivottavasti pystyn kuluvan talven ja kevään aikana ammentamaan siitä lisämotivaatiota valmistautuessani Hollaannin Steenbergenissä toukokuussa 2013 juostavaan seuraavaan vuorokaudenjuoksun EM / MM -kilpailuun. Ensisijaisena tavoitteena on oman ennätykseni parantaminen, mutta luonnollisesti toivon sen tarkoittavan myös parempaa sijoitusta.

Suomalaisen ultrajuoksun taso on tällä hetkellä kansainvälisesti niin kova, että henkilökohtainen mitali 24 h EM- ja/tai MM -kilpailusta on vain ajan kysymys. Ei olisi kovin suuri yllätys jos joku suomalaisjuoksija saavuttaisi jo toukokuussa henkilökohtaisen arvokisamitalin. Nähtäväksi jää kuka tämän historiallisen suorituksen tekee.

8 kommenttia:

 1. Upea kausi. Onnittelut menestyksestä, askeleesta yhä korkeammalle tasolle! Mukava seurata sinun vuotta 2013. Eiköhän sieltä ainakin jokunen SE tipaha, jollei kilpaveljet sitten äidy vielä hurjempaan iskuun. Mielenkiintoinen vuosi taas tuloillaan... Mutta niinpä se taitaa aina tuo tulevaisuus olla, mielenkiintoa täynnä. :)
  Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta. Toki parempaan aina tähdätään, mutta sen verran realisti pitää olla että ennätysparannukset ovat aika tiukassa jatkossa...

   Hyvää Joulua ja liikunallista uutta vuotta sinnekin päin :-)

   Poista
 2. Hieno vuosi sinulla ollut!

  Terveiset täältä Torreviejasta ja Rauhallista Joulua teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eka & Helena!

   Hyvää Joulua ja tsemppiä tulevalle vuodelle :)

   Poista
 3. Onnittelut vielä minunkin puolestani! Jokainen juoksu oli onnistunut ja useimmiten jopa kaikki odotukset ylittäen. Aika paha on pistää tästä vuodesta paremmaksi...

  Ennätysten suhteen on löysät otettu pois niin 12h kuin 24h matkoilla, mutta aina silti pienempiä parannuksia voi tavoitella. Saat kyllä ainakin ulkopuolisia menestyspaineita niskaasi nyt kaikkiin tuleviin kisoihin;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mahtuihan tuonne sentään Lohjan 6 h, jossa tulos ei kovin kaksinen ollut. Toki tiedän olevani suhteellisen hidas palautuja, joten en tuon ihmeempiä oikeastaan odotellutkaan 2 viikkoa 12 h kilpailun jälkeen. Ne kilpailut, joihin valmistauduin kunnolla onnistuivat tosiaan aika häkellyttävällä prosentilla lajin luonteen huomioiden. Jatkossa tosiaan varsinkin 12 h ja 24 h ennätysten parantaminen on jokseenkin haastavaa, mutta 48 h ennätyksessäni uskoisin olevan vielä hieman "löysää"...

   Poista
 4. Onnittelut kaudesta, joka on tinkimättömän vuosia jatkuneen harjoittelun tulos.

  Myös tarkka ja kurinalainen kisanaikainen huoltosi mahdollistaa tällaiset tulokset eli Jaanalle onnittelut myös.

  Hyvää joulua tätäkin kautta. T. pasi

  ps. lisää mattopiiskaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja erinomaisen hyvää joulua sinne Hämeenkyröönkin.

   Poista