12.1.2014

Vko 2 / 2014: Puolittain telakalla...

Tällainen näkymä oli tänään vastassa pihalla kun menin hakemaan lehteä laatikosta aamulla

Vuotta 2014 on eletty kaksi viikkoa ja peruskuntoharjoittelun pitäisi olla hyvässä vauhdissa. Marraskuussa kipeytynyt akillesjänteeni on kuitenkin tehokkaasti estänyt lähes kaiken juoksuharjoittelun. Korvikkeeksi olen jauhanut takkahuoneeseen juoksumaton viereen trainerille kiinnitetyllä fillarilla jopa kahden tunnin lenkkejä. Paimion hiihtoputkessakin olen pari kertaa käynyt räpiköimässä laduntukkona. Pahoitteluni tätä mahdollisesti lukeville hiihtäjille aiheuttamastani henkisestä kärsimyksestä ja ohittamisen tuskasta. Merkillistä kuinka hiihtoladulla saan lähes aina tuntea olevani häiriöksi tai vähintäänkin haittaavani oikeiden urheilijoiden menemistä. Minkään muun kestävyysurheilulajin parissa en ole tällaiseen törmännyt ja pyhästi lupaan, että heti kun akillesjänteeni taas kestää kunnolla juoksua en koske suksiin, ennen kuin seuraavan loukkaantumisen yllättäessä.

Kävelemistä jalka ei tunnu haittaavan, joten olemme tehneet Jaanan kanssa hyviä kävelylenkkejä, esim. jouluaattoaamun aloitimme kolmen tunnin kävelyllä pimeässä metsässä ja eilen teimme 2,5 tunnin kävelylenkin, josta osan Linnavuoren paikoitellen hyvinkin liukkailla ja märillä poluilla. Eihän kävely ja pyöräily, hiihdosta puhumattakaan, juoksemista vastaa, mutta saa niilläkin verenkiertojärjestelmän tekemään edes hieman töitä.

Hakiessani internetistä tietoa akillesjännevaivoista ja varsinkin niiden hoidosta törmäsin yrttigeeliin, josta muutama kirjoittaja oli saanut hyviä kokemuksia nimenomaan tulehtuneen akillesjänteen ongelmiin. Sivuvaikutuksena tosin voi olla lisääntynyt laukkaherkkyys ja hirnahtelu, kyseinen valmiste kun on tarkoitettu hevosille.  Muutaman päivän hevoskuurin jälkeen en ole huomannut mitään vaikutusta suuntaan enkä toiseen, mutta jatketaan kokeilua vielä jonkun aikaa.

Joulusiivousta
Viikko 52 23.-29.12.2013:
Maanantai: Trainerilla 60 min, keskisyke 136
Tiistai: Jaanan kanssa metsässä patikointia 2 h 48 min, ensimmäinen tunti pimeässä otsalamppujen kanssa. Hieno aloitus jouluaatolle.
Keskiviikko: Trainerilla 61 min, keskisyke 137 + Juoksumatolla 6 km kevyttä tunnustelua
Torstai: Turun lenkkiporukan perinteinen kinkunsulattelulenkki 31 km (5.48/km). Tällä kerralla kinkkua oli sulattamassa kaikkien aikojen ennätysosanotto, muistaakseni peräti 18 juoksijaa!
Perjantai: Paimion Paipissa 7 km sukset jalassa rimpuilua, joka ehkä etäisesti muistutti hiihtoa, mutta vain hyvin kaukaa katsottuna ja vähintään toinen silmä suljettuna
Lauantai: Trainerilla 47 min, keskisyke 138
Sunnuntai: Trainerilla 61 min, keskisyke 135
Viikko yhteensä: 11 h 16 min

Viikko 1: 30.12.2013 - 5.1.2014:
Maanantai: 1 h 10 min kävelyä + 10 min lihaskuntoa
Tiistai: Trainerilla 60 min, keskisyke 132
Keskiviikko: Juoksumatolla 10 km jalkaa tunnustellen (5.28/km). Ei varsinaisesti kipuja, mutta epäilyttäviä tuntemuksia akilleksen suunnalla.
Torstai: Trainerilla 43 min (keskisyke 136) + Juoksumatolla 6 km kevyttä (5.28/km, keskisyke 131).
Perjantai: Trainerilla 1 h 50 min vaihtelevalla rytmillä, keskisyke 134, max.syke 163
Lauantai: Lepo, 2 x 200 km autoilua Piikkiöstä Porvooseen ja takaisin Sakari Hakan 48 h mattojuoksua seuraamaan ja maton kalibrointia tekemään.
Sunnuntai: Trainerilla 2 h, keskisyke 136
Viikko yhteensä: 8 h 17 min

Viikko 2: 6. - 12.1.2014:
Maanantai: Varhain aamulla ensin Porvooseen valvomaan Sakarin suorituksen viimeistä tuntia ja Porvoosta Hämeenlinnaan siskoni Virpin luo syömään. Urheilun suhteen lepopäivä.
Tiistai: Juoksumatolla 7 km kevyesti (5.34/km)
Keskiviikko: Trainerilla 2 h, keskisyke 136
Torstai: Lepo
Perjantai: Paipissa 14 km sukset jalassa pyristelyä + kotona 15 min lihaskuntoa
Lauantai: Jaanan kanssa 2,5 h kävelyä, osittain Linnavuoren poluilla märissä ja liukkaissa olosuhteissa.
Sunnuntai: Trainerilla 2 h, keskisyke 136 + Juoksumatolla 6 km kevyesti (5.34/km). Pyöräily todella nihkeätä, mutta juoksu tuntui paremmalta kuin aikoihin, hitaasta vauhdista huolimatta.
Viikko yhteensä: 9 h

Loppukevennykseksi vielä äsken vastaani tullut linkki. Oletko koskaan ihmetellyt miksi juoksumatto on englanniksi treadmill, sanatarkasti käännettynä "askelmylly". Vastaus löytyy tuolta: The treadmill originated in prisons.3 kommenttia:

 1. Moikka! Onko akilles alkanut parantua.? Vieläkö oireilee? Täällä Orivedellä on ollut kyllä hienot juoksukelit. Soratiet ovat paljaat ja kävelyteillä pieni pehmoinen lumikerros. Pakkastakaan ei ole ollut liikaa, ainakaan meille veljeksille. Tietysti se on yksilöllistä. Monesti sanotaan, että kaikille sama. Se pitää paikkansa, mutta vaikuttaa erilailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kalevi. Kyllähän tuo vieläkin oireilee. Kävin pari päivää sittten näyttämässä koipea eräälle urheilulääkärille ja eilen akilleksista otettiin ultraäänikuvat, joissa ei näkynyt ainakaan repeämiä, mutta muuten vasen akillesjänne oli - röntgenlääkärin mielestä - mielenkiintoinen. Ilmeisesti parinkymmenen vuoden takaisen leikkauksen jäljiltä jänteen ympärillä on jotain rämmäleitä, jotka hankaavat akillesjännettä ja ovat aiheuttaneet jänteen ärtymistä.

   Juttelen ensi viikolla lääkärin kanssa mahdollisista hoitotoimenpiteistä, mutta ainakaan tämän hetkisen tiedon mukaan leikkausta ei tarvita.

   Poista
 2. Janne Holmen sanoi aikoinaan että jalat ovat juoksijan työkalut, niiden ei siis tarvitse näyttää kauniilta vaan tarkoituksenmukaisilta.
  Edellä kerrotun parusteella Jari on nyt todistanut että jalat voivat olla myös osaltaan mielenkiintoiset eli jalat siis muovautuvat lajin mukaan - ultrajuoksu on monen muunkin lääkärin mielestä mielenkiintoista...

  VastaaPoista