26.1.2014

IAU:n vuoden ultrajuoksija 2013 -valinnat

Vuoden Ultrajuoksija 2013: Jon Olsen, USA
Kansainvälinen Ultrajuoksuliitto IAU julkisti muutama päivä sitten vuoden ultrajuoksija -äänestyksen tulokset:

Miehet:
 1. Jon Olsen, USA
 2. Zach Bitter, USA
 3. Ricky Lightfoot, GBR
Naiset:
 1. Mami Kudo, JPN
 2. Nathalie Mauclair, FRA
 3. Kajsa Berg, SWE
Allekirjoittanut sai kunnian edustaa Suomea tässä äänestyksessä ja listani näytti tältä:

Miehet:
 1. Florian Reus, GER
 2. Jon Olsen, USA
 3. Zach Bitter, USA
Naiset:
 1. Mami Kudo, JPN
 2. Kajsa Berg, SWE
 3. Sabrina Little, USA
Valinnat piti tehdä IAU:n ennakkoon laatimien ehdokaslistojen pohjalta, joiden asettelu oli taas kerran varsin kummallinen. Esim. Taipein 24 h -kilpailussa kakkoseksi sijoittunut Ivan Cudin oli ehdolla, mutta ei kyseisen kilpailun vuoden 2013 kärkituloksella maailmassa voittanut Yoshikazu Haru. Niin ikään 100 km EM-kilpailusta ehdolla oli koko naisten mitalikolmikko, mutta miesten kilpailusta edes voittaja Asier Cuevas ei ollut ehdokkuuden arvoinen? Trail runningin MM-kilpailusta ehdolla oli sekä miesten että naisten kärkikolmikko, vaikka kyseisestä kilpailusta puuttui lajin terävin kärki kokonaisuudessaan.

Erinomaisten arvokilpailusaavutustensa ansiosta USA:n juoksijat olivat ehdokaslistalla hyvin edustettuina ja lisäksi Zach Bitter nousi listalle rikottuaan Yiannis Kourosin 12 h ME:n.

Ehdokasasettelun kummallisuuksista johtuen lopulliset tuloksetkin ovat hieman erikoisia, mutta toki sekä Olsen että Kudo maailmanmestareina ovat ykkössijan arvoisia. Omalla listallani painotin arvokilpailujen ja tulosten lisäksi menestystä myös lajin klassikkokilpailuissa, joten Reusin kakkossija Spartathlonissa nosti hänet niukasti ohi Olsenin. On turhaa spekulointia keitä olisi löytynyt listaltani, jos sitä ei olisi sidottu ennalta laaditulla ehdokaslistalla.

Lightfootin ja Mauclairin rankkaaminen vuoden kolmen parhaan ultrajuoksijan joukkoon maailmassa menee tahattoman komiikan puolelle: kumpikaan ei vuoden parasta vuoriultraajaa äänestettäessä sijoittuisi kärkisijoille.

USA:laisen Ultrarunning-lehden asiantuntijaraadin "Vuoden ultrajuoksija USA:ssa" äänestyksessä titteliä ei vienyt sen enempää Olsen (2.) kuin Bitterkään (6.), vaan Rob Krar. Naisten puolella tittelin vei Michelle Yates. Molemmat ovat Euroopassa jokseenkin tuntemattomia, sillä heidän meriittinsä ovat lähinnä USA:n maastoultrista. Naisten listani kolmonen, 24 h MM-hopeaa USA:n ennätyksellä 244,669 km (ensimmäinen 150 mailia ylittänyt nainen USA:ssa) saavuttanut Sabrina Little ei sijoittunut Ultrarunningin äänestyksessä edes kärkikymmeniköön. Kuten ei myöskään miesten 24 h MM-hopeamitalisti John Dennis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti