30.1.2013

Vko 4 / 2013

21. - 27.01.2013:

Viime viikon fiilikset kiteyttää osuvasti ohessa oleva, Facebookista pöllimäni kissakuva. Talvikelit jatkuivat ja lenkit tein juoksumatolla. Kunnes...

Maanantai: 17 km lievästi kiihtyvää pk-lenkkeilyä (5 km 5.13/km - 5 km 5.00/km - 5 km 4.49/km - 2 km 4.26/km)

Tiistai: 20 km peruslenkkeilyä (5.00/km).

Keskiviikko: 14,3 km km, loppupuolella 3 x 1 km loivasti jyrkkenevään nousuun hieman alle 5 min/km vauhdilla.

Torstai meni kokonaisuudessaan työhöni liittyvässä FINHTML5 -konferenssissa Helsingissä. Sisällöltään tapahtuma jäi aavistuksen odotettua ohuemmaksi, mutta tarjosi kuitenkin muutamia mielenkiintoisia luentoja uuden teknologian mahdollisuuksista.

Perjantai: 13,2 km kevyttä.

Lauantai oli pitkästä aikaa kahden harjoituksen päivä.
Aamupäivällä 25 km kevyesti 5.13/km keskivauhdilla
Illalla: 10 km kevyesti kiihtyvällä vauhdilla (5.15 -> 4.25/km).

Sunnuntai oli vuoden ensimmäinen Kotirataultrapäivä ja tarkoitukseni oli juosta kevyt 50 km lenkki matolla. Toisin kävi.

Aamupäivän kiireiden takia aloittelin lenkin vasta kolmen jälkeen iltapäivällä. Ensimmäisen kympin hissuttelin hieman alle 5.30/km vauhdilla, toisella kympillä vauhti kiihtyi 5.20/km nurkille. Hieman 20 km jälkeen piipahdin pikaisesti WC:n puolella. Pysäytin maton, kävin tyhjennyksellä ja täytin vesipullon.

Palatessani vajaan minuutin kuluttua takaisin matolle huomasin näytön menneen pimeäksi, jota ei normaalisti pause-tilassa tapahdu. Start-napin painaminen ei aiheuttanut mitään reaktiota. Kävin toteamassa maton virtajohdon ja pistorasian välissä olevan vikavirtasuojan lauenneen. Koska Tunturin asennusohjeissa neuvotaan että juoksumaton kanssa ei saisi käyttää vikavirtasuojaa nappasin palikan pois välistä ja kytkin verkkojohdon seinään. Saman tien matto alkoi piipittää vaikka olin katkaissut virrat maton pääkatkaisijasta. Kun muutaman sekunnin kuluttua nenään alkoi tuntua kitkerä käry ja konehuoneen suunnasta tuprahti ohut savupilvi vedin sähköjohdon irti matosta ja totesin lenkin päättyneeksi. "Kotirataultralle" ehti kertyä mittaa noin 21 km.

Tilannetta ihmetellessäni ehti aikaa kulua niin paljon, etten lähtenyt enää ulos juoksemaan puuttumaan jäänyttä vajaata kolmekymppistä. Voisi kuvitella suositushinnaltaan reilusti yli kolmen tonnin juoksumaton kestävän hieman enemmän kuin vajaat 3000 km käyttöä. Takuu on onneksi vielä voimassa, joten saapa nähdä millainen prosessi maton korjauksesta muodostuu.

Viikko yhteensä vain 10 h 19 min / 121 km

Maanantaiaamuna soitin Tunturin huoltoon ja sain kuulla, että korjaaja ehtii paikalle vasta perjantaina. Loistavaa...

5 kommenttia:

 1. Olipa huono onni maton suhteen! Minulla on Tampereella Tunturin huolto toiminut aivan loistavasti. Takuuhuoltoja ei ole ollut, mutta takuun jälkeen on pari korjausta tehty. Hinnat varsin kohtuulliset ja palvelu/nopeus erinomaista. Varmaan tuo on kiinni paikkakunnasta ja kuka siellä huollosta vastaa.
  Moottori ei ole vielä kärähtänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut Tunturin huollosta kommentteja aivan laidasta laitaan: joillakin homma on toiminut esimerkillisesti ja toisilla taas kaikkea muuta. Lähes viikon odotus korjaajan paikalle saamiseksi ei mielestäni lupaa kovin hyvää, joten varaudun henkisesti pahimpaan.

   Poista
  2. Korjaaja kävi hetki sitten ja totesi että maton moottori pitää vaihtaa. Lupasi palataan asiaan ensi viikon loppupuolella.

   On kai turha mainitakaan että toi t80 on meikäläisen ensimmäinen ja viimeinen Tunturin valmistama juoksumatto. Myös muut Accell-groupin merkit menivät boikottilistalle.

   Poista
 2. Nyt on siis pakko mennä ulos...

  Omituinen ohje tuo vikavirtasuojan käyttökielto. Sähkötekniikkaa jonkinverran tuntevana en ymmärrä miksei saisi käyttää, sehän on vain ulkopuolelta tulevan jännitepiikin läpimenon este tai myös päinvastoin. Jos matossa on vikaa palaa sulake kotisi sähköistä tai maton oma sulake palaa mikäli siinä on sellainen...

  Älä nyt kuitenkaan polta omaa sulakettasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on mulla ulkona sohjossa juoksemista noin kolmenkymmenen vuoden kokemus, joten ei se tuntuma siihenkään ole täysin kadonnut.

   En ymmärrä minäkään miksei vikavirtasuojaa saisi käyttää. Kyseinen ohje ei siis ollut oman mattoni käyttöohjeessa, vaan erään kaverini pari viikkoa sitten ostamassa Tunturi Platinumissa. Senkin takia kyseinen ohje on aika omituinen että käytännössä vikavirtasuoja on ollut jo muutaman vuoden pakollinen uusissa sähköasennuksissa lähes kaikissa pistorasioissa, myös sisätiloissa. Minulle ei ihan heti tulisi mieleenkään kytkeä sähkölaitetta jota käytän hiestä märkänä muuten kuin vikavirtasuojan kautta.

   Omituista on muuten myös että tuossa kärähdyksessä ei kärähtäneet sen enempää maton kuin talon sulakkeet. Oman sulakkeen kärähtäminen sen sijaan oli sunnuntai-iltana lähellä, miksei myös maanantaina kun kuulin korjaamisen lykkääntyvän loppuviikkoon.

   Poista