1.6.2014

Vko 22 / 2014 + Suomi-Juoksu ennakkoa

26.05. - 1.06.2014:

Päättyvän viikon ykkösteema oli eilen vietetyt Julian ylioppilasjuhlat ja niiden valmistelu. Siitä huolimatta ehdin viikon jokaisena päivänä harrastamaan liikuntaakin.

Maanantai: 40 min kevyttä juoksua Piikkiön poluilla. Juoksu järkyttävän tahmeata ja voimatonta.
Tiistai: 11 km kevyttä juoksumatolla (keskivauhti 5.37/km). Syke löysästä vauhdista huolimatta 140:n pinnassa, merkillistä.
Keskiviikko: Juoksumatolla 8 km: 6 km kevyesti kiihtyää (5.40 -> 4.40/km) + 2 km verryttelyä. Keskisyke jotain aivan muuta kuin tuossa vauhdissa pitäisi olla.
Torstai: Helatorstaista suurin osa meni siivouspuuhissa, mutta iltasella ehdin lenkillekin: 12 km kevyttä J/K 5.30 / 0.30 -rytmityksellä keskivauhdilla 5.23/km. Äärimmäisen vaikeata.
Perjantai: 1 h kevyttä: 30 min Jaanan kanssa + 30 min muutaman polkupätkän kautta kiertäen.
Lauantai: Julian lakkiaispäivä. Kaiken kiireen ohessa ehdin aamulla tekemään 6,3 km kevyen maastolenkin paikallisilla poluilla pienessä tihkusateessa.
Sunnuntai: Muutaman mutkan kautta kiertäen juosten Turusta kotiin 22,1 km (5.27/km), väsynyttä vääntämistä.

Viikko yhteensä: 7 h / 75 km.

Yhteenvetona viikosta se, että akillesjänne kesti päivittäisen juoksemisen, olkoonkin että määrät eivät olleet edes normaalin kevyen viikon tasolla. Ihmetystä sen sijaan herättää kropan toimimattomuus kevyessäkin juoksuvauhdissa. Juoksun rentous on täysin kateissa ja sykkeet heiluvat hitaassakin vauhdissa lähellä vauhtikestävyyslenkin sykelukemia. Edes runsaan kuukauden lähes harjoittelematon jakso ei moista ilmiötä selitä.

Ivan Cudin maalissa Ultrabalatonin voittajana
Viikonlopun aikana juostiin taas maailmalla kilpaa: Etelä-Afrikassa kilpailtiin maailman vanhin ja tunnetuin ultrajuoksukilpailu Comrades Marathon. Tänä vuonna noin 89 km matka juostiin "alamäkeen" Pietermaritzburgista Durbaniin. Suomalaishuippuja ei ollut mukana, mutta länsinaapurimme saivat kaksi juoksijaa kymmenen parhaan joukkoon ja himoitun Comrades Gold Medalin omistajiksi: viime vuonna kakkoseksi sijoittunut Jonas Buud oli seitsemäs ja ensimmäistä kertaa Comradesiin osallistunut Frida Södermark sijoittui naisten kilpailussa kahdeksanneksi. Hieman ennen Södermarkia maaliin juoksi 1980-luvun alussa paljain jaloin tekemillään huikeilla ratajuoksutuloksilla säväyttänyt ja erityisesti vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisten dramaattisessa 3000 m kilpailussa kuuluisaksi tullut Zola Budd Pieterse, joka 48-vuotiaana on löytänyt uuden uran ultrajuoksijana.

Unkarissa puolestaan kierrettiin juosten Balaton-järveä. 212 km matkan selvitti nopeimmin italialainen Ivan Cudin, joka paransi reittiennätyksen lukemiin 18.30.12 (5.14/km!!).

Kesäyön juoksujuhla lähestyy


Salon kaupunkiin nykyisin kuuluvassa Perniössä juostaan tulevan viikonlopun aikana Suomen perinteikkäin ultrakilpailu ja maailman toiseksi vanhin 100 km juoksukilpailu: Suomi-Juoksu. Perniössä kilpaillaan kahdeksannen kerran ja yhteensä tämä on 43. Suomi-Juoksu, ensimmäinen juostiin vuonna 1972 Järvenpäässä. 

Vaikka uusia ultratapahtumia on syntynyt runsaasti ja kilpailu osanottajista on kovempaa kuin koskaan aikaisemmin on ultramatkoille ilmoittautunut ennakkoon lähes 60 juoksijaa. Kun mukaan lasketaan maratoonarit ja 10 km matkalle ilmoittautuneet on ennakkoilmoittautujia yli sata jota voidaan pitää kohtuullisena määränä joskin enemmänkin osanottajia olisi mielellään otettu mukaan. Juoksemaan pääsee toki vielä vaikka paikan päällä ilmoittautumalla.

Tämän vuoden uutuuksia Suomi-Juoksussa ovat osittain uusittu reitti ja uusi tulospalvelun tarjoaja. Aikaisemmin käytetyn 5 km kierroksen sijasta kierretään 3,3335 km mittaista entistäkin tasaisempaa reittiä Perniön keskustan tuntumassa.

Tulospalvelusta Suomi-Juoksussa vastaa tänä vuonna salolainen ResultFellows, jolla on vankkaa kokemusta suurten suunnistustapahtumien tulospalvelun toteuttamisesta. Kilpailua on luonnollisesti mahdollista seurata myös netin kautta. Osoitteet seurantaan ilmoitetaan lähipäivinä tapahtuman nettisivuilla ja Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/suomijuoksu/

Ei liene epäilystäkään etteikö Suomi-Juoksun maine Suomen nopeimpana ja tunnelmaltaan parhaana 100 km kilpailuna vain vahvistu. Mukaan on ilmoittautunut sen verran kovia juoksijoita, ettei ole perusteetonta odottaa voittoajan painuvan jopa alle seitsemän tunnin. Huippujuoksijoiden lisäksi mukana on tietenkin runsaasti juoksijoita haastamassa itsenään ja nauttimassa suomalaisen kesäyön ainutlaatuisesta tunnelmasta tässä Suomen ainoassa läpi yön juostavassa 100 km maantiejuoksussa. Kalevi Montela osallistuu Suomi-Juoksuun jo 40:n kerran - sarja on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Yömaratonilla ovat mukana tämän vuoden aikana sadan maratonin juoksemista tavoittelevat Tage Lemströn, Kalevi Saukkonen ja Ritva Vallivaara-Pasto.

Mainio tapa seurata kilpailua ja päästä aistimaan tapahtuman hienoa tunnelmaa on tulla mukaan talkoisiin. Kaikkien 5.6. mennessä talkoisiin ilmoittautuneiden kesken arvotaan 100€ lahjakortti. Talkoisiin voit ilmoittautua täällä.

1 kommentti:

  1. Hieno lukea, että akilles alkaa toipumaan. Kyllähän se kroppa tulee aivan varmasti perässä, kun muistaa taas mitä se juokseminen on. Viikonloppuna nähdään perniössä, useampaan kertaan luulisin :D

    VastaaPoista