11.6.2014

Vko 23 / 2014 - Suomi-Juoksu

2.-8.6.2014:

Perniön keskustaa joskus sunnuntaina aamuyöstä
Viime viikon panokseni ultrajuoksulle suuntautui lähes yksinomaan Suomi-Juoksun hyväksi. Omat liikkumiset jäivät koko lailla vähiin.

Maanantai: Kevyttä pyöräilyä 45 km

Tiistai: 12 km kevyttä kesäisessä vesisateessa J/K 2.30 / 0.30 -rytmityksellä, keskivauhti 5.21/km

Keskiviikko: Perniössä tutustumassa Suomi-Juoksun kilpailukeskukseen yhdessä kilpailunjohtaja Tero Lindholmin ja sähköisestä ajanotosta vastanneen ResultFellowsin Risto Kivisen kanssa. Hahmoteltuamme ajanottopisteen sijainnin ja toiminnot kiersin kierroksen kävellen GPS:n ja spraymaalipurkin kanssa ja merkitsin kierrokselle kilometrien paikat. Kierrettyäni kierroksen kävellen vaihdoin jalkaani Airia One -kengät ja kiersin kierroksen kahteen kertaan juosten + vielä pienen lisälenkin, yhteensä 8 km 4.48/km keskivauhdilla.

Torstai: Juosten Turusta kotiin muutaman mutkan kautta kiertäen, yhteensä 20 km 5.33/km -keskivauhdilla. Nihkeätä oli ja lenkin loppupuolella alkoi akillesjänne taas jomottaa ikävästi.

Perjantai: Lepo, ilta kului Suomi-Juoksun kilpailunumeroita valmistellessa.

Pasi ja Maria matkalla kohti Perniötä
Lauantai: Lepo, aamupäivällä nurmikon parturointia ja iltapäivällä hyvissä ajoin Perniöön. Salosta Perniöön päin ajaessamme bongasimme tien varresta kaksi keltapaitaista juoksijaa: Nuorgamista Hankoon juokseva Pasi Koskinen oli startannut aamulla kahdeksan maissa Somerolta kohti Perniötä ja Maria Tähkävuori teki hänelle seuraa koko matkan.

Perniössä olimme klo 16 maissa ja kovin kauaa ei tarvinnut odotella kun ensimmäiset juoksijat saapuivat noutamaan kilpailunumeroita ja chippejä. Seuraavat tunnit kuluivatkin nopeasti kilpailijoita vastaanottaessa. Kovin montaa sanaa tässä yhteydessä ei ehtinyt kenenkään kanssa vaihtaa kun väkeä oli ajoittain jonoksi saakka. Enemmänkin juoksijoita toki olisi mukaan mahtunut, nyt 100 km osanottajamäärä oli pienempi kuin vuosiin.

Klo 19 lähtivät matkaan 100 km ja 60 km juoksijat ja jo ensimmäisellä kierroksella kärkikaksikoksi irtautuivat hyvää kevätkuntoa osoittanut Finnish Marathon Runnersin Henri Ansio ja tanskalainen 7.04 -juoksija Peter Paldan Sørensen. Miehet taittoivat matkaa yhdessä kolmisenkymmentä kilometriä kunnes tanskalaisen vauhti hyytyi energian imeytymisongelmien johdosta ja pian hän joutui keskeyttämään. Tämän jälkeen Ansio juoksi ylivoimaiseen voittoon kenenkään uhkaamatta ja ylitti maalilinja loistavassa ajassa 7.28.54. Hieno tulos, mutta jossain määrin odotettu. Sen sijaan kakkoseksi juosseen 19-vuotiaan Himangan Urheilijoita edustavan Sami Pahkalan suoritus löi varmasti koko ultrajuoksua seuraavan Suomen ällikällä: paljasjalkakengillä juokseva, ensimmäiseen ultraansa osallistunut juniori aloitti reippaalla vauhdilla ja pysyi kahdeksan tunnin vauhdissa 70 km saakka. Tämän jälkeen vauhti hieman hiipui, mutta tuloksena oli silti uusi M19-sarjan Suomen ennätys 8.20.41. Parannusta Endurancen Maxim Moshnyakovin edellisenä vuonna Perniössä juoksemaan tulokseen tuli yli kaksi tuntia.

Kalevi Montela: 4000 km Suomi-
Juoksua takana
Naisten 100 km voitti ylivoimaisesti Endurancen heinäkuussa 22 vuotta täyttävä Noora Honkala ennätysajallaan 9.15.06. Aamupäivän aikana juoksijoita saapui tasaiseen tahtiin maaliin, kunnes vain yksi mies kiersi rataa. Perniössä asuntoautossa yöpynyt Pasi Koskinen kiersi pari kierrosta tämän yksinäisen radankiertäjän seurassa, kunnes viimeisen kierroksen alkaessa jättäytyi ja jätti miehen nauttimaan yksin uransa ehkä viimeisen Suomi-Juoksun viimeisistä kilometreistä.

15 tuntia startin jälkeen koettiin ehkä viikonlopun sykähdyttävin hetki 66-vuotiaan Kalevi Montelan ylittäessä Suomi-Juoksun maalilinjan 40:n kerran. Oriveteläinen legenda on päässyt maaliin jokaisessa Suomi-Juoksussa johon hän on vuodesta 1973 alkaen startannut. Vain vuodet 1972, 1977 ja 1979 ovat jääneet mieheltä väliin. Hatunnoston arvoinen on myös Kalevin tulossuora Suomi-Juoksussa: hänellä on 7:lla, 8:lla, 9:lla, 10:lla, 11:lla, 12:lla, 13:lla, 14:lla ja nyt myös 15:lla alkavat tulokset.

Nähtäväksi jää pitääkö Kalevin päätös lopettaa 100 km juoksut ja osallistua Suomi-Juoksussa ensi vuonna 60 km juoksuun. Vielä kerran lämpimät onnittelut historiallisesta ennätyksestä jota ei tulla ikinä rikkomaan.

Kalevin päästyä maaliin Pasi jatkoi tuhannen mailin taivaltaan kohti Hankoa, ilmoittaen kiertävänsä vielä kierroksen Suomi-Juoksun reitillä. Hetken mielijohteesta pinkaisin Pasin perään ja juoksin hänen seurassaan runsaan 3 km kierroksen. Tämän jälkeen Pasi jatkoi juosten Hangon suuntaan, jonne hän saapui myöhään sunnuntai-iltana. Minä puolestaan suuntasin Jaanan kanssa kotiin, jossa otimme lyhyet nokkaunet, sen jälkeen kirjoitin lehdistötiedotteen Suomi-Juoksusta ja aloimme tyhjentää autoa.

Viikon liikunnat yhteensä 6 h 15 min. Menköön keventelyn piikkiin, Laulasmaa Ultran startti on jo ensi lauantaina kello 10. Odotukset eivät ole kovin korkealla, mutta silti tuntuu hienolta pitkästä aikaa laittaa numerolappu rintaan ja olla mukana kilpailemassa ultramatkalla.

Suomi-Juoksun huumassa kävin läpi kotimaassa virallisesti mitatuilla reiteillä juostujen 100 km kilpailujen tuloksia ja kotimaassa juostujen tulosten top-10 näyttää olevan varsin Perniö-voittoinen. Seurapuolella puolestaan Finnish Marathon Runners pitää (toistaiseksi) vahvasti suomalaisen 100 km valtikkaa hallussaan.

7.28.54 Henri Ansio, FMR, Suomi-Juoksu Perniö 2014
7.37.09 Jyrki Kukko, FMR, Suomi-Juoksu Perniö 2013
7.39.32 Tomi Halme, FMR, Suomi-Juoksu Perniö 2011
7.43.05 Janne Klasila, FMR, Suomi-Juoksu Perniö 2011
7.46.41 Wouter Hamelinck, BEL, Suomi-Juoksu Perniö 2008
7.49.36 Henri Ansio, FMR, WiHan kilometrit, Tre, 2013
7.51.21 Tero Töyrylä, Turku, Suomi-Juoksu Hartola, 1996
7.52.00 Janne Klasila, FMR, WiHan kilometrit, Tre, 2009
7.52.43 Tero Hyppölä, Karjala Triathlon, MasU, Hki, 2004
7.53.15 Ahti Honkola, Soinin Sisu, Keken Satukka Varpaisjärvi, 2001

5 kommenttia:

 1. Kiitos paljon onnitteluista. Kiitos sinulle hyvistä järjestelyistä. On mukava osallistua tällaiseen tapahtumaan, jossa kaikki pelaa. Kiitos myös siitä lahjasta, minkä sain ennen juoksua. Minulla on ollut kyllä käsittämättömän hienoa osallistua näihin 40- kymmeneen Suomi-Juoksuun. Tämä viimeinen 100 km:ä sykähdytti aivan erikoisesti ja on hieno kruunu tälle historialle! Näillä näkymin jatketaan sitten sillä 60 km:llä. Tärkeää olisi, että sinä saisit akilleksen kuntoon ja pääsisit taas vetämään oikein kunnolla niitä ultria. Tsemppiä nyt siihen Laulasmaan Ultraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kalevi, järjestelyjen suhteen välitän kiitokset Terolle sekä kaikille Suomi-Juoksun talkoissa mukana olleille. Oma panokseni kun jäi kilpailun aikana lähinnä valokuvaamiseen.

   Poista
  2. Hyvä! Kaikki he tarvitsevat syvän kumarrukseni.

   Poista
 2. right now, I can only wish the stamina and healthy feet Lulasmaa Ultral, the trail sees!

  VastaaPoista