7.2.2015

Talvijuoksusta

Esport Ratiopharm Arenan keskikerroksen juoksurata
"Kunto nousee [talviliukkailla] ulkona juostessa paljon enemmän kuin jossain matolla tai etelän lämmössä."

Ei ollut ensimmäinen kerta kun tuollainen - faktana heitetty - väittämä osui sosiaalisessa mediassa silmiin. Mitään perustelua tälle faktalle ei tietenkään tarvitse esittää. Todennäköisin perustelu on se, että isoisäkin juoksi metrisessä umpihangessa kesät talvet - puusukset jalassa ja voitti pitäjän mestaruuden viidentuhannen metrin juoksussa vaikka tuli kilpailuihin tehtyään ensin täyden työpäivän heinäpellolla.


Todellisuudessa kylmässä, liukkaalla ja epätasaisella alustalla juokseminen altistaa paitsi sairastumisille myös salakavalille rasitusvammoille. Puhumattakaan siitä, että talvikeleillä on lähes mahdotonta juosta rennosti. Nastoitetut juoksukengät hieman auttavat asiaa, mutta eivät nekään ihmeitä pysty muhkuraiselle ja sohjoiselle alustalle tekemään.

Tavoitteellisesti harjoittelevan kestävyysjuoksijan onkin siis pakko hakea pitävää juoksualustaa ja lämpimiä olosuhteita. Huippujuoksijoille ratkaisu on lähteä talvikuukausien ajaksi etelän lämpöön harjoittelemaan. Tämä on tietenkin ehdottomasti paras vaihtoehto, mutta useimmilla juoksuharrastajilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta viettää koko talvea lämpimässä. On siis etsittävä muita vaihtoehtoja talviharjoittelun turvaamiseksi.

Nastoitetut juoksukengät jo mainitsinkin. Niiden avulla pystyy tasaisella jäisellä alustalla juoksemaan lähes yhtä hyvin kuin tasaisella asfaltilla. Upottavassa lumihangessa tai sohjossa nastoista ei juuri apua ole.

Juoksumatto on erinomainen väline talviharjoitteluun, kunhan se on riittävän laadukas. Mattojuoksu toki väistämättä eroaa hieman ulkona juoksemisesta, mutta pienen totuttelun jälkeen matolla pystyy juoksemaan rennosti. Viilentävän ilmavirran puuttuessa elimistö lämpenee matolla juostessa melkoisesti ja tämä näkyy mm. korkeampina sykkeinä ulkojuoksuun verrattuna. Monet pitävät mattojuoksua tylsänä, mutta aika kuluu yllättävän hyvin kun maton eteen hankki television ja bluray-soittimen. En katso TV:tä oikeastaan kuin matolla juostessani, silloin tulee katseltua lähinnä elokuvia ja TV-sarjoja DVD/BD:ltä tai HBO Nordicilta.

Usein kuulee esitettävän, että matolla juostessa pitäisi käyttää 1-2% nousukulmaa kompensoimaan ilmanvastuksen puuttumista. Mitä helvettiä? Miten jatkuvaan ylämäkeen juokseminen muka lisää ilmanvastusta? Täysin posketonta höpinää. Ellei ole tarkoitus tehdä mäkiharjoittelua - jolloin kulmaa pitää olla reilusti enemmän kuin 1-2% - on matolla järkevintä juosta nollakulmalla, jolloin akillesjänteisiin ja pohkeisiin ei kohdistu turhaa rasitusta. Totta, juokseminen voi tuntua kevyemmältä kuin ulkona samalla vauhdilla, mutta matolla juostessa onkin tärkeämpää seurata sykettä kuin vauhtia.

Eihän sisäpyöräilyssäkään vauhdilla ole mitään korrelaatiota ulkona ajettaviin vauhteihin, mutta silti ei koskaan kuule pyöräilyharrastajien neuvovan, että trainerilla on ajettava pelkkään ylämäkeen.

Juoksumattoakin parempi vaihtoehto talviharjoitteluun on riittävän pitkällä kierroksella ja kallistamattomilla kaarteilla varustettu sisähalli, jollaisia Suomesta löytyy useita, mutta esim. Turussa ei ole yhtään kestävyysjuoksijan talviharjoitteluun soveltuvaa sisäjuoksurataa. Lähimpänä sijaitsevat ovat Uudenkaupungin kuntoputki ja Esport Ratiopharm Arena Espoossa. Ensinmainitussa on tarjolla kohtuullisen mäkinen 1004 metrin asfalttipintainen kierros, jälkimmäisessä mondopäällysteinen 390 metrin rata areenan keskikerroksessa tai alakerran kautta kiertävän kivikovan lenkin lisäämällä lähes 800 metrin kierros. Itse Esportilla käydessäni juoksen vain keskikerroksen radalla, kakkosradan ulkoreunalla, jolloin kierroksen pituudeksi tulee melko tarkasti 400 metriä.

400 metrin kierrosta ei tarvitse kiertää kuin sata kertaa niin takana on jo ultrajuoksijalle hyvin riittävä 40 km lenkki.

Niin mukavaa kuin juoksumatolla tai Esport Arenalla juokseminen onkin niin olen silti tyytyväinen, että runsaan viikon kuluttua pääsemme pariksi viikoksi Espanjaan juoksemaan pitävissä olosuhteissa ja kesäkamppeilla.

Luettelo Suomen kiertävistä sisäjuoksuradoista
Ohjeita juoksumaton ostajalle

1 kommentti:

  1. Samat huomiot matolla juoksemista. 0% kulmalla aika lähellä optimi kesäalustan dataa. Oikein onnistunutta etelän leiriä ja terveyttä ylipäänsä!

    VastaaPoista