28.9.2016

Elokuun yhteenvetoa ja kenkäuutisia

29.8. - 25.9.2016

Joskus juoksukelit ovat syksylläkin kohdallaan.
Edellisen blogipäivitykseni jälkeen vierähti pari viikkoa enemmän tai vähemmän pyöräilypainotteisen harjoittelun merkeissä pienen jalkaongelman takia. Kokemus on osoittanut, että pieniinkin oireisiin on syytä reagoida ja nyt näyttää, että juoksumäärien ja -tehojen pudottaminen muutaman viikon ajaksi oli oikea ratkaisu.


Kuluneen neljän viikon jakson merkittävin tapahtuma urheilurintamalla oli 17.9. juostu ensimmäinen Helsinki Ultra Run 6 h / 12 h -kilpailu. Erityisesti siksi, että rakas vaimoni Jaana, joka on toimnut huoltajanani lukemattomissa ultrakilpailussa juoksi Helsingissä ensimmäisen ultransa, allekirjoittaneen toimiessa vaihteeksi huoltajan roolissa. Hienosti Jaana suoriutui kuuden tunnin haasteesta ja nälkää taisi jäädä vielä jäljellekin.

Kaksi ultradebytanttia ja kaksi huoltajadebytanttia
(vas. Jari Tomppo, Jaana Tomppo, Jarkko Partanen ja Noora Honkala, kuva: Jarkko Partanen)
Syyskuu on lopuillaan, mutta elokuun yhteenvetokin on tekemättä:

Elokuu 2016
Juoksu: 542 km (keskiv. 5.34/km)
Pyöräily: 100 km
Yhteensä: 54 h 21 min

Tammikuu - Elokuu yht. 3493 km

Hoka One One Clifton 2 (keltainen pohja) ja Bondi 5
Hoka One One -kengät ovat erityisesti ultrajuoksupiireissä legendaarisia, mutta onnistuu niillä vauhdikkaampikin meno, kuten mm. Michael Wardian on kovavauhtisillä maratoneilla osoittanut. Pidemmillä matkoilla Hokan kengillä on voitettu naisten 24 h maailmanmestaruus, juostu Spartathlonin naisten reittiennätys sekä voitettu lukuisia pitkiä ultrajuoksukilpailuja maastossa, maantiellä ja radalla.

Minulla on muutaman viikon ajan ollut testissä keväällä markkinoille tuleva Bondi -sarjan vitosmalli ja verrokkina Clifton 2, jonka kolmosversiokin on ollut myynnissä jonkun aikaa.

5 mm dropilla varustettu Clifton 2 on ominaisuuksiltaan hyvin lähellä legendaarista ykkösmallia, joka kuljetti minut syksyllä 2014 Spartathlonin maaliin parhaana suomalaisena ja pohjoismaalaisena juoksijana, hieman alle 30 tunnin ajassa. Edeltäjänsä tavoin Clifton 2 on kevyt, vaikka painoa onkin ykköseen verrattuna tullut noin 15 grammaa lisää. Kenkä on hyvin vaimennettu, rullaava ja istuu hienosti jalkaan. Ainoa miinus sekä ykkös- että kakkosmallille tulee aavistuksen kapeahkosta varvasosasta, mutta tiettävästi tähän on kolmosversiossa tullut korjausta. Kuulopuheiden perusteella myös Hoka One One Clayton on kärjen osalta hieman Cliftonia tilavampi. Toivottavasti pääsen pian varmistamaan tämän, sillä Wihan Kilometrien kenkävalinta on yhä tekemättä.

Keväällä 2017 myyntiin tuleva Hoka One One
Bondi 5 ensimmäisellä testilenkillä. 
Bondi on Hokan vaimennetuin juoksukenkä. Se kertonee kuinka vaimennetusta kengästä on kyse. Kenkä sopii harjoitteluun koville alustoille tai todella pitkiin ultrakilpailuihin, esim. Joe Fejes on viime vuosina voittanut useita kuuden vuorokauden kilpailuja Bondit jalassaan. Kun Clifton 2 (koko US 9,5) painaa 248 grammaa heilauttaa Bondi 5 vaa'an näytölle lukemat 284 grammaa, joten vaimennukseen nähden kenkää voi pitää jopa kevyenä.

Droppia Bondissa on 4 mm. Massiiviseen ulkonäköönsä nähden kengän juostavuus tarjoaa yllätyksen: Bondi on erinomaisen juostava ja rullaava kenkä, jolla on helppo juosta vauhdikkaampiakin pk-lenkkejä. 4 min/km -vauhdissa kenkä toimii alle 70 kg juoksijan allakin hyvin, joskin lienee omimmillaan aavistuksen raamikkaamman juoksijan käytössä. Kuten useimmat Hokan kengät, molemmat mallit on tarkoitettu neutraalille askellukselle, mutta toimivat myös lievästi pronatoivilla juoksijoilla.

Kengät toimitti testiin Hoka One One -merkin maahantuoja Funster Company Oy.

Loppuun vielä viikon merkittävimmät kilpailu-uutiset: kuluvan viikon perjantaina klo 7 starttaa Ateenan Akropolis-kukkulalta perinteinen 246 km pitkä Spartathlon-juoksu kohti Spartaa, jonne pitää ehtiä 36 tunnin kuluessa lähtölaukauksesta. Suomesta kilpailuun hyväksyttiin tänä vuonna mukaan kymmenen juoksijaa ja yhteensä lähtölistalla on 390 juoksijaa, joten ensi viikonloppu kuluu perinteisen kisaseurannan merkeissä. Kirjoitin Spartathlonista pienen ennakkojutun ultrajuoksu.fi -sivulle.

Myös kotimainen polkujuoksukausi huipentuu ensi viikonloppuna. Perjantaina klo 22 Kolilta starttaava Vaarojen Ultra 131 km huipentaa Ultra Trail Tour Finlandin ja lauantaina ratkaistaan Trail Tour Finlandin loppusijoitukset Vaarojen maratonilla. Ennakkotiedote.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti