Ringerike Ultrafestival 12 h startti |
Suuntasimme Nissanin keulan sateessa Gardermoenista kohti Hønefossia johtavaa tietä numero 35. Muutamaan kertaan TomTom ehdotteli kääntymistä sivutielle, ennen kuin oivalsin sen haluavan kiertää tietulliaseman. Hyväksyttyäni maksullisen reitin sain navigaattorin hiljaiseksi. Ajelin ohjeiden mukaisesti Hønefossin keskustaan, jossa huomasin paikan kertaluokkaa isommaksi kuin kuvittelin. Lisäksi varsin pian tuli selväksi, että Helgelandsmoen ei ole lähelläkään keskustaa, mutta missä hemmetissä se sitten on. Mukaan printtamamani karttatuloste oli niin epämääräinen, että sen avulla en osannut paikallistaa sen enempää nykyistä sijaintiamme kuin määränpäätämme. Haeskeltuani aikani tuloksetta TomTomin kartoista ja hakuehdoista sopivia kohteita kaivoin taskustani puhelimen ja kirjauduin GoogleMapsiin, josta muutamassa sekunnissa sain selvitettyä, minne olemme menossa.
Matkaa Hønefossin keskustasta Helgelandsmoeniin oli hyvinkin kymmenkunta kilometriä, mutta olimme silti perillä hyvissä ajoin iltapäivällä. Kirjauduimme sisään General Hotelliin ja veimme tavaramme tilavaan huoneeseen - jälkeenpäin kuulimme että hotelli on entinen kasarmi, joka selittää reilun kokoiset huoneet. Suunnistimme hotellin yhteydessä toimivaan pizzeriaan, jonka ruokalistalta löytyi myös spagettiannos, joka tuntui kilpailua edeltävän illan ateriaksi pizzaa paremmalta valinnalta. Ruokaa odotellessamme Ringerike Ultrafestivalin kilpailunjohtaja Tommy Støa kävi toivottamassa meidät tervetulleeksi ja ohjeisti meidät hyvin niin reitin kuin tulevan kilpailun suhteen. Todella hieno ele, joka sai meidät tuntemaan itsemme aidosti tervetulleiksi.
Syötyämme kävimme tutustumassa aivan hotellin lähellä sijaitsevaan kilpailureittiin ja katsoimme sopivan paikan omalle huoltopisteellemme järjestäjien huoltopisteen läheisyydestä. 1,2 km mittainen reitti oli osittain edestakainen, tehden kummassakin päässä pienen kierroksen. Reitin edestakaisella osalla oli pieni mäki, joka huoltopistettä lähestyttäessä juostiin ylöspäin. Noin sadan metrin matkalla oli nousua muutama metri.
Reitin kierrettyämme palasimme hotelliin ja lepäilimme loppuillan huoneessamme. Koska kilpailun startti tapahtui jo aamukuudelta soi herätyskello neljältä. Herättyämme kävin noutamassa aamupalatarvikkeeni jääkaapin virkaa toimittavasta auton takakontista ja totesin ulkoilman lämpötilan olevan parin plusasteen luokkaa. Päivästä näytti kuitenkin olevan tulossa aurinkoinen. Hetken varusteita arvottuani valitsin lyhyet trikoot ja niiden päälle pitkät, lämpötilan mahdollisesti noustessa voisin tarvittaessa nopeasti vähentää vaatetusta. Yläkropan suojaksi lyhythihainen paita ja käsivarsiin irtohihat. Vielä hanskat käteen ja pipo päähän niin kilpailuasuni oli valmis. Ensimmäisten kierrosten aikana ylläni oli myös verryttelytakki, jonka heitin pois parin kierroksen jälkeen.
Norjalainen kondis.no oli ennakkojutussaan nostanut ainoaksi suosiksi Norjan 24 h ennätystä 255,764 km hallussaan pitävän Jon Harald Bergen. Myös tänä vuonna 59 vuotta täyttävä superveteraani Lars Dørum arvioitiin suosikkien joukkoon, samoin 55-vuotias Per Audun Heskestad. Lisäksi artikkelissa mainittiin mukana olevan erään suomalaisen... Omaksi tavoitteekseni olin asettanut Tero Hyppölän maantiereittien Suomen ennätyksen 136,575 km rikkomisen. Uskoin, että minulla olisi kaiken onnistuessa mahdollisuudet juosta noin 138 - 140 km.
Pari kierrosta juostu, kärjessä Rakeie, Berge, Tomppo |
Ensimmäisten tuntien aikana sain pysähdellä tiuhaan tahtiin heittämään vettä ja toisella tunnilla alkoi alavatsassa tuntua painetta suurimuotoisempaankin tyhjennykseen. Onneksi reitin varrella oli sen verran pusikkoa, että sain hoideltua myös kiinteämmän jätteen poistamisen tarvitsematta poiketa huoltorakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevaan WC:hen. Runsaan parin tunnin juoksemisen jälkeen aineenvaihduntani alkoi rauhoittua ja sen jälkeen nesteenpoistopysähdyksiä tuli loppumatkalle vain muutama.
Tarkoitukseni oli lähteä liikkeelle niukasti alle 5 min/km vauhdilla ja pyrkiä pitämään vauhti mahdollisimman tasaisena. Vauhtia seurasin ranteessani olevasta Garmin Forerunner 310XT:stä. Hyvistä aikomuksista huolimatta ensimmäinen kilometri lipsahti peräti 4.30. Koetin painaa jarrua ja sainkin hidastettua toisen kilometrin peräti viisi sekuntia hitaammaksi. Tämä ei voi päättyä hyvin... Vitonen täyttyi Garminin mukaan niukasti yli 23 minuutin ja kymppi tuli täyteen reilussa 47 minuutissa, minuutteja tavoitevauhtia edellä. Ensimmäisen tunnin aikana matkaa kertyi 12,6 km, toisen tunnin useat tyhjennystauot pudottivat keskivauhtia siten, että kahden tunnin kohdalla matkaa oli takana 24,6 km, juoksuvauhdin pysytellessä yhä alle 5 min/km. Kolmen tunnin täyttyessä olin juossut 37,0 km.
Jos joskus kisaraporttini ovat olleet melkoisen karua luettavaa niin tällä kerralla juoksun aikana ei - parin ensimmäisen tunnin aikaista vatsan yliaktiivisuutta lukuun ottamatta - ollut erityistä dramatiikkaa. Kovasta alkuvauhdista huolimatta juoksu oli koko ajan rentoa eikä energian imeytymisen kanssa ollut ongelmia. Eniten huolestutti kovanpuoleinen alkuvauhti ja keskityinkin miltei koko kilpailun ajan vauhdin kontrollissa pitämiseen. Liialliseen jarrutteluun en kuitenkaan halunnut ryhtyä, se voi jumittaa jalat yhtä tehokkaasti kuin liian kova vauhti.
|
Palkintojenjaossa odotti vielä yllätys kun ykköspalkinnosta luvatun 3000 NOK:in lisäksi minulle ojennettiin Gjermund Sørstadin edellisvuonna Ringerikessä juokseman Norjan ja pohjoismaiden ennätyksen 147,985 km rikkojalle luvattu 3000 NOK palkinto Suomen ennätyksestä. Norjan ennätys kun jäi tällä kerralla rikkomatta. Hieno arvostuksen osoitus kilpailun järjestäjiltä.
Kilpailun jälkeen koitti vielä toinen yllätys kun DUV:in tilastosivua tutkiessani huomasin tuloksen 144,019 km oikeuttavan tällä hetkellä maailmantilaston ykköspaikkaan. Edellisvuosien tilastoja vilkaisemalla vaikuttaa, että tuollaisella tuloksella on lähes joka vuosi oltu viiden parhaan joukossa. Ei ihan huono tulos...
|
- Tulokset
- Ringerike Ultrafestival Website
- kondis.no: Karlsen og Tomppo vant 12-timers
- endurance.fi: uutinen
- Kuvia (Jaana Tomppo)
- Video: Del 1/3 (Arild Braadalen)
- Video: Del 2/3 (Arild Braadalen)
- Video: Del 3/3 (Arild Braadalen)
|
Congratulations !!Onneksi olkoon !!
VastaaPoistahyvä ajaa
Ståle
www.ultratrening.com
WAU!!! Huikea rypistys Jari!!! Kun on kunnossa niin homma pelaa. ISOT onnittelut huikean SE:n johdosta! Nyt voi varmaan pari päivää vaaaaan naaatiskella. :=)
VastaaPoistaVielä kerran onnittelut !
VastaaPoistaVuosien pitkäjännitteinen työ tuottaa kansainvälisiä tuloksia.
Kuinkahan kovan tuloksen joudut tekemään ennenkuin Suomen Urheiluliitto ymmärtää, että meillä on yksi maailman parhaista ultrajuoksijoista täällä ?
(ei tarvitse vastata...)
Kiitos!
VastaaPoistaPidetään kuitenkin sen verran jalat maassa, että 12 h on eräänlainen "välimallin matka", jota läheskään kaikki kovimmat juoksijat eivät välttämättä parhaassa kunnossaan koskaan juokse. Viime vuosien maailmantilaston kärkituloksistakin aika iso on tehty 24 h kilpailujen puolivälin tuloksina ja nämä kaverit ovat useimmiten juosseet perään vielä toisen 12-tuntisen lähes yhtä kovaa ;-)
On se maailmantilaston piikkipaikka silti tällaiselle harrastelijalle aika kova juttu ja ehdottomasti yksi urheilu-uran huippuhetkistä, mitä sitä kiertelemään. Hienoa on myös se, että kun kolmasosa vuodesta on takana niin suomalaisjuoksijat pitävät kärkipaikkaa miesten 12 h ja 24 h maailmantilastossa. Lisäksi 6 vrk tilastosta paras suomalainen löytyy kakkospaikalta. Ei hassummin :)