29.5.2012

Paavo Nurmi Challenge 15.-16.06.2012

Lohduton tienviitta 110-tien varrella, Myllylammen kohdalla
Lähes 115 vuotta sitten, 13. kesäkuuta vuonna 1897 syntyi silloin Venäjän suuriruhtinaskuntaan kuuluneessa Suomessa, Turun kaupungissa Paavo Nurmi, josta oli tuleva aikakautensa suurin urheilija maailmassa, juuri itsenäistyneen kansakunnan menestymisen nälkää, peräänantamattomuutta ja äärimmäistä mielenlujuutta symboloiva legendaarinen Lentävä Suomalainen. Vielä nykyäänkin - lähes 90 vuotta suurimpien juoksujensa jälkeen - Nurmi on kärkisijoilla äänestettäessä kaikkien aikojen parasta kestävyysjuoksijaa. Yhdeksän olympiavoiton lisäksi Paavo Nurmi rikkoi 25 henkilökohtaista maailmanennätystä eri juoksumatkoilla. Hänen viimeinen ennätyksensä rikottiin vasta maaliskuussa 2012, kun etiopialainen Kenenisa Bekele tuli pitäneeksi jonkun juoksumatkan ME-tulosta hallussaan yhtäjaksoisesti 2850 vuorokautta - vuorokauden pidempään kuin Paavo Suuri aikanaan.

Paavo Nurmi Antwerpenin olympialaisissa 1920
Paavo Nurmen ennätykset ovat kovaa valuuttaa vielä 2000-luvulla. Hänen murskaradoilla tekemillään tuloksilla olisi vuonna 2011 sijoituttu lähes jokaisella matkalla kotimaan tilastojen kärkikymmenikköön.

Paavo Nurmen saavutusten valossa on ymmärrettävää, että hänelle on pystytetty patsaita eri puolille maailmaa. Syntymäkaupunki Turun lisäksi Nurmen patsas seisoo Helsingin olympiastadionin edessä ja Jyväskylän yliopiston kampusalueella. Neljäs patsas on Helsingissä Ateneumin kokoelmissa ja viides patsaasta tehty valos on sijoitettu Sveitsin Lausanneen, Kansainvälisen Olympiakomitean Olympiamuseon pihaan.

Helsingistä Turkuun, Paavo Nurmen patsaalta toiselle kertyy matkaa runsaat 100 mailia - reitinvalinnasta riippuen matka lienee noin 165-167 km. Se on juuri sopiva haaste ultrajuoksijalle ja tietääkseni haasteeseen ovat tähän mennessä tarttuneet reittiennätysaikaan (hieman alle 17,5 h) matkan vapunpäivänä 2002 juossut turkulainen Tero Töyrylä sekä lokakuun pimeydessä 2011 matkan noin 20,5 tuntiin taivaltanut salolainen Petri Lietzén. Tiettävästi kukaan ei ole vielä juossut väliä Paavo Nurmen syntymäpäivänä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 115 vuotta Nurmen syntymästä, joten sen kunniaksi juoksen  Paavo Nurmi Challengen kesäkuussa. Koska 13. päivä on kuitenkin työssäkäyvän juoksijan - ja erityisesti huoltojoukkojen - kannalta harmillisesti keskellä viikkoa olen päättänyt aloittaa juoksun perjantai-iltana 15.6.2012. Näillä näkymin lähtö tapahtuu kello 20:00 Helsingistä Paavo Nurmen patsaalta ja perillä
Turussa Paavo Nurmen patsaalla olisi tarkoitus olla lauantaina 16.6. puoliltapäivin. Tavoitteena on uuden reittiennätyksen tekeminen - mitä sitä kiertelemään.

Kaksi erittäin pätevää huoltajaa - joista toisella on tuoreehko omakohtainen kokemus tämän välin taivaltamisesta jalan ja toisella puolestaan ansioluettelossaan useita ultrajuoksun ennätystuloksia huoltajana - on jo lupautunut mukaan koko matkalle mikä luonnollisesti parantaa onnistumismahdollisuuksia huomattavasti.

Mikäli olet kiinnostunut olemaan mukana joko edes osan matkaa mukana juosten (tavoitevauhti n. 5.15-5.30/km, vauhti on tarkoitus pitää mahdollisimman tasaisena, mutta reitin mäkisyys luonnollisesti tekee käsitteestä "tasainen" varsin suhteellisen), sponsoroimalla projektia jollakin tavalla tai muuten avustamalla voit ottaa yhteyttä sähköpostilla: hkitku2012@endurance.fi .

4 kommenttia:

 1. Loistava tapa kunnioittaa "Suurta Yksinäistä" !

  VastaaPoista
 2. Näitä enemmän. Toivottavasti tämä saisi vähän näkyvyyttäkin. Isot peukut tälle!

  VastaaPoista
 3. Kun en mikään ammattimainen seikkailujuoksija ole eikä myytävänä ole sen enempää Saharan eksotiikkaa kuin napajäätiköiden kylmyyttäkään niin tuskinpa tämä juoksu mitään tahoja sen suuremmin kiinnostaa. Eikä ole niin väliksikään, omaksi ilokseni ja "Suuren Yksinäisen" muistoa kunnioittaen ajattelin juosta ilman mitään markkinointipaineita.

  VastaaPoista
 4. Mahtava idea ja mahtava toteutus!! Usein nämä tämmöiset tempaukset jäävät vain ajatusasteelle!!!

  Tsemppiä itse "kisaan" :)

  VastaaPoista