30.1.2014

Piikkiä kinttuun

Pari kuukautta harjoitteluani haitanneesta akillesjänteestäni otettiin viime viikolla komeita kuvia. Pelkäämääni repeämää ei jänteestä onneksi löytynyt, mutta selkeä tulehdus ja ärtymä - aikaisemmin käytettiin termiä "kiinnike" - kylläkin. Ongelma näyttäisi olevan perua Karhulassa syksyllä 1992 tehdystä akillesleikkauksesta, josta toipuminen kesti leikkaushaavan tulehtumisen takia puolisen vuotta. Tuohon leikkaukseen päättyi käytännössä ratajuoksu-urani.

Koska on ilmeisen selvää, että ärtynyt akillesjänteeni ei tälläkään kerralla parane levolla, taikatempuilla eikä edes lumihangessa alastomana kieriskelemällä oli turvauduttava perinteisempään lääketieteeseen. Akillesjänteeseeni tuikattiin tänään kortisonipiikki ja lääkärin mukaan koipea voidaan joutua piikittämään vielä pariin kertaan, ennen kuin on realistista odottaa oireiden katoamista. Mikäli tämä ei tehoa on kenties harkittava kirurgisiin toimenpiteisiin turvautumista.

Olen nyt lääkärin määräämässä täydellisessä liikuntakiellossa muutaman päivän. Sunnuntaina saan käydä 10-15 minuuttia kävelemässä - erittäin kevyesti. Ensi viikolla voin jatkaa kevyttä kävelyä ja loppuviikosta kenties kokeilla juoksemista ja pyöräilyä, hyvin kevyesti. Tosin vain siinä tapauksessa, että tulehdus tuntuu helpottavan.

Takavuosinahan kortisonilla oli erittäin huono maine akillesjännevaivojen hoidossa, sen jännettä haurastuttavan ja repeämäriskiä lisäävän vaikutuksen takia. Nykyisin käytettävät valmisteet eivät maltillisesti käytettynä haurastuta jännettä. Näin ainakin tunnettu turkulainen urheilulääkäri minulle kertoi.

5 kommenttia:

 1. Nyt on sulla hyvät aineet jänteessä. Minulle urheilulääkäri sanoi kolme vuotta sitten samaa näistä kortisoneista. Sanoi vielä lisäksi, että kolme kertaa vuodessa voi antaa. Nyt vain tarkkana. Ei muuta kuin paranemista!

  VastaaPoista
 2. NYt laitetaan vesijättömaallakin sormet ristiin, jotta hoito alkaa tehoamaan. Onneksi kuntoa on voinut ylläpitää pyörällä, joten paluu juoksun pariin ei käy kohtuuttoman hankalaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kalevi & Marko! Tällä hetkellä akilles tuntuu paremmalta kuin pariin kuukauteen, mutta eipä tuota ole viime päivinä suuremmin rasitettukaan. Tänään oli ohjelmassa viikon pisin jalkalenkki: 15 minuuttia kevyttä kävelyä ;-(

   Jos kaikki menee hyvin niin ensi viikolla voisi ehkä jo kokeilla kevyttä juoksua.

   Poista
 3. Alkaa kerrankin olla Jarin kanssa harjoitusmäärät samaa luokkaa. Aina kun akillesjännevaivat ja juoksu mainitaan samassa lauseessa niin nylkkyä alkaa ahdistaa. Tsemppiä kuntoutukseen!

  Terveisiä ilman valtion tukiaisia pyörivältä Kangasalan telakalta.

  VastaaPoista
 4. Voi prse! Toivottavasti piikki auttaa. Kovin on monen moista telakkaa jälleen näin talviaikaan liikkeellä.
  Pitkät on juonteet sullakin tuossa vammassa. Kannattanee itekkin pitää mielessä että hoitelee vammat kuntoon ettei jää isoja onglemia. Mulla on pienenä poikana murtunut nilkka aiheuttanut isoimmat ongelmat juoksun suhteen. Ennen juoksun aloitusta en edes tiennyt että siitä olisi jäänyt jotain pysyvää. Nyt se on jäykkä ku jäykkä, eikä se juuri siitä muutu vaikka miten venyttää.

  Paranemisia!

  VastaaPoista