4.1.2015

Vko 1 / 2015

29.12.2014 - 4.1.2015


Lumipyryn jälkeen aurinkokin suvaitsi tulla virnuilemaan

Vuoden ensimmäisen viikon alkupuoliskon harjoittelusta ja viime hetken rypistyksestä 4000 vuosikilometrin täyteen saamiseksi kirjoitin edellisessä blogipäivityksessä. Loppuviikko sujui hieman palautellen:

To 1.1.2015: 2,5 tuntia kevyttä patikointia Jaanan kanssa, osittain lumisilla ja jäisillä poluilla

Linnavuoren polkua uudenvuodenpäivänä
Pe: Yhdistelmäharjoitus: 8 km kevyttä juoksumatolla (5.00/km) + 10 min lihaskuntoa + 20 km pyöräilyä trainerilla + 10 min lihaskuntoa

La: Esport Arenalla 30 km kohtalaisen kevyesti (5.17/km), taas kerran takareidet jumahtivat kivikovalla ja tasaisella mondolla juostessa maltillisesta vauhdista huolimatta ja jätin lenkin hieman suunnittelemaani lyhyemmäksi.

Su: Aamupäivällä tunti lumitöitä, sen jälkeen palju lämpenemään ja juoksumatolle, päivän agendassa oli 20 km erittäin kevyttä J/K-rytmityksellä 11 min / 1 min, keskiv. 5.32/km, keskisyke 125.

Tämä oli ensimmäinen testilenkki Oldhorse.fi:n minulle sponsoroimilla New Balance 890V4 -kengillä ja ensituntuma on lupaava. Kengät istuivat jalkaan heti erinomaisesti ja rullaavuus on parasta A-luokkaa.

Viikko yhteensä: 16,5 tuntia (Juoksu: 142 km, Pyöräily: 20 km, Patikointi 2,5 h)

Mitä varten tässä oikein harjoitellaan?

Vuoden 2015 urheilulliset tavoitteetkin alkavat vähitellen hahmottua. Huhtikuun 11.-12. päivä juostaan Torinossa, Italiassa 24 h juoksun maailmanmestaruuksista ja minut on nimetty Suomen maajoukkueeseen. Tavoite on palata samalle tulostasolle, jossa olin vuoden 2012 MM-kilpailussa. Tuloksena se tarkoittaa vähintään 252 km tulosta. Sijoituksia en halua etukäteen ajatella, mutta yli 250 km tulos on tähän saakka riittänyt arvokilpailuissa kärkikymmenikköön. Täydellisellä onnistumisella pidän mahdollisena sekä tulokseni että sijoitukseni parantamista 2,5 vuoden takaisesta MM-kilpailussa, jossa olin kuudes MM-kilpailussa ja neljäs EM-kilpailussa.

IAU:n suunnitelmista ei aina ota tolkkua, mutta ilmeisesti Torinossa juostaan vain MM-kilpailu ja seuraava EM-kilpailu on vuorossa 2016. Elleivät suunnitelmat muutu.

Joukkuekilpailussa Suomen tärkein ja ainoa tavoite on olla paras pohjoismainen joukkue, tämän tavoitteen toteutuminen todennäköisesti tarkoittaa myös varsin hyvää sijoitusta.

Vuoden toinen pääkilpailuni on - ainakin näillä näkymin - elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Skövdessä juostava 48 tunnin ratakilpailu. Edellinen 48 tunnin juoksuni, Kaustisella elokuussa 2011, jätti hyvästä lopputuloksesta huolimatta jossiteltavaa, joten haluan tehdä vielä toisen yrityksen tällä ehkä henkisesti kovimmalla ultrajuoksumatkalla.

Näiden kahden pitkän kilpailun lisäksi vuoteen ei sitten mahdukaan juuri muuta kuin harjoittelua. Bodominjärven ultraintervalli 8 x 13 km neljä viikkoa ennen Skövden kilpailua saattaisi toimia hyvänä ultraharjoituksena, joten se on vahvassa harkinnassa.

Tätä kirjoittaessani 24 h MM-kilpailun starttiin on aikaa päivää vaille 14 viikkoa. Harjoittelussa aion noudattaa aikaisemmin toimineita perusprinsiippejä eli muutama kolmen viikon määräpainotteinen jakso ja niiden välissä viikko kevyemmin.

Tehoharjoittelua en tule kovin paljoa tekemään, mutta kuitenkin sen verran, että juoksuun löytyy rentoutta ja 250+ km tuloksen vaatima alkuvauhti rullaa ilman suurempaa ponnistelua.

Melkoisen osan harjoituslenkeistä tulen taas tekemään takkahuoneessamme juoksumatolla, Esport Arenalla Espoossa tulen myös vierailemaan muutamaan otteeseen ostettuani 10-kortin sinne. Pientä vaihtelua tuo lähes perinteinen Espanjan leiri helmikuussa, tänä vuonna lähdemme sinne Jaanan kanssa peräti kahdeksi viikoksi.

Pari kuvaa uudenvuodenpäivän patikointiretken varrelta:

Virtaava vesi ei jäädy?
Tuossa ei taida pitää edes Sarvat?

Joulupukki kesälomalla?

2 kommenttia:

  1. Tuo kenkä on yllättävän hyvä. Tasapainoinen ratkaisu peruslenkkariksi. Itsekin juoksentelen noilla nykyään kaikki muut lenkit paitsi nasturit laitan liukkailla ja kisakengät tehoharjoituksissa.

    VastaaPoista
  2. Hyvää alkanutta vuotta! Hienot ovat sinulla suunnitelmat täksi vuodeksi. Hyviä harjoituksia ja terveyttä ja jalkojen kestävyyttä, ne ovat juoksijan instrumentit. Jännittävää seurata blogiasi, varsinkin kun tavoitteet olet laittanut näin korkealle!

    VastaaPoista