18.7.2015

Vko 27 / 2015 + Bodominjärven ultraintervalli

29.06 . - 05.07.2015:

Lepohetki Bodominjärven ultraintervallin ensimmäisen kierroksen jälkeen (kuva: Jaana Tomppo)
Maanantai: Viikonlopun määräkuurin täydennykseksi 4 tuntia Kaarinan urheilukenttää ympäri: 45,6 km (5.17/km)

Tiistai: Lähdettiin Jaanan ja Julian kanssa kiertämään Saariston Rengastietä, tällä kertaa autolla. Yövyttiin Mossalan leirintäalueella, josta käsin kävin juoksemassa kevyehkön 11,2 km lenkin.

Keskiviikko: 10,6 km kevyttä

Torstai:  Turussa 20,5 km kohtuullisen lämpimässä (+26°C) kelissä, 5.04/km.

Perjantai: Jaanan kanssa 7,7 km kevyt aamulenkki

Lauantai-Sunnuntai: Bodominjärven Ultraintervalli 8 x 13 km, yhteisaika 8.07.57 (sijoitus 3.)

Bodominjärven ultraintervallin yhden kierroksen reittiprofiili Garmin Forerunner 920XT:n mukaan
Neljä vuotta sitten käytin Bodominjärven ultraintervallia valmistavana harjoituksena ensimmäiseen 48 h -kilpailuuni ja päädyin silloin helteisissä olosuhteissa loppuaikaan 8.15.56. Tällä kertaa tavoitteeni oli sama kuin edelliselläkin kerralla: hyvä ultraharjoitus ja kenties pieni parannus yhteisaikaan. Sijoitusta en edes ajatellut etukäteen - sen verran kovia tekijöitä Oittaan leirintäalueen parkkipaikalle ryhmittyi kilpailun starttiin.

Reitti on vielä mäkisempi kuin neljän vuoden takaisen muistikuvat kertoivat, 13 km kierroksella ei montaa täysin tasaista kohtaa ole ja varsinkin kierroksen jälkipuolisko on jatkuvaa ylä- tai alamäkeä. Noususummaa kierroksella on runsaat 130 metriä, joten kaikkiaan kilpailussa kertyi runsas kilometri vertikaalia. Eihän se 104 km matkalla kovin paljoa ole, mutta tällaiselle tasaisen taapertajalle kuitenkin riittävästi.

La klo 11, 1. kierros: 1.01.41 (4.45/km, keskisyke 127, sijoitus 5.). Tarkoitus oli juosta pari ensimmäistä kierrosta rennosti noin 5 min/km -vauhdilla ja ottaa mukaan reilusti kävelyä ylämäissä. Yhden vajaan minuutin kävelypätkän maltoin pitää. 8 km kohdalla ylämäessä sain Teppo Härkösen kiinni ja loppumatkan juoksimme yhdessä. Pirun kuuma.

La klo 14, 2. kierros: 1.02.56 (4.50/km, ei sykelukemaa, unohdin sykevyön majapaikkaan, sijoitus kierroksella 8. / yhteistuloksissa 8.). Lähdin juoksemaan yhdessä Jumiskon Juhan kanssa tarkoituksena pitää tasaista 5 min/km -vauhtia. Ensimmäinen, ylämäkivoittoinen kilometri vei 5.09, sen jälkeen vauhti kiihtyi hieman alle 5 min/km. Juoksu oli kuitenkin helppoa, kuumasta kelistä huolimatta.

La klo 17, 3. kierros: 1.00.39 (4.40/km, keskisyke 135, sijoitus 4. / 5.). Edellistäkin kierrosta kuumempi keli. Koetin juosta maltillisesti ja kärki karkasi tälläkin kierroksella näkymättömiin jo ensimmäisellä kilometrillä. Hieman yllättäen sain Karin selän näkyviini pari kilometriä ennen maalia ja hetkeä myöhemmin tein ensimmäisen ohitukseni tässä kilpailussa.

La klo 20, 4. kierros: 59.56 (4.36/km, keskisyke 138, sijoitus 5. / 6.). Ei ihan niin tukahduttavan kuumaa kuin kolmella edellisellä kierroksella, mutta vähän alkoi jo painaa. Vauhti säilyi kuitenkin yllättävän hyvin ja viimeisillä sadoilla metreillä sain vielä kehitettyä pienen loppukirin tapaisen kun huomasin tunnin alituksen olevan mahdollisuuksien rajoissa. Tämän kierroksen jälkeen sijoitukseni kokonaiskilpailussa oli kuudes ja sen parempaan loppusijoitukseen en enää jaksanut uskoakaan. Niin kovaa vauhtia kärkiviisikko oli pitänyt.

Janne virkavallan puheilla. Keskustelu sujui
erittäin  ystävälliseen sävyyn
(kuva: Jaana Tomppo)
La klo 23, 5. kierros: 1.00.43 (4.40/km, keskisyke 131, sijoitus 6. / 6.). Lämpötila oli pudonnut selvästi ja sen huomasi syketasossa ja juoksun helppoudessa. Koetin ottaa kierroksen maltillisesti, mutta vauhti pysyi kuitenkin kohtalaisena.

Tämän kierroksen jälkeen Oittaan leirintäalueen ohi ajanut poliisipartio pysähtyi kysymään mikä tapahtuma on meneillään ja kuultuaan mikä on homman nimi konstaapeli kysyi vielä "Eikö teillä kavereilla ole parempaa tekemistä yöllä?" Mikä voisi olla parempaa kuin suomalaisessa kesäyössä juokseminen?

Su klo 02, 6. kierros: 1.02.16 (4.47/km, keskisyke 125, sijoitus 4. / 4.). Ehdottomasti vaikein kierros minulle, onneksi sain Juhalta hyvin vetoapua kierroksen loppupuolella. Aika oli yllätys, kuvittelin vauhtimme olevan lähempänä 5 min/km. Vielä suurempi yllätys oli kun kuulin kierroksen jälkeen nousseeni kokonaiskilpailun neljännelle sijalle. Kärkikolmikkoon ei kuitenkaan enää olisi mahdollisuuksia.

Su klo 05, 7. kierros: 59.31 (4.35/km, keskisyke 127, sijoitus 4. / 3.). Kuuden kierroksen jälkeen kolmantena ollut Antti Toivanen ei startannut enää seitsemännelle kierrokselle äkillisesti nousseen kuumeen takia, joten yllättäen olin noussut kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Toiseksi viimeinen kierros oli melkoista vääntämistä, mutta siitä huolimatta kierros oli kuitenkin nopeimpani kilpailussa. Kiitokset siitä erityisesti Juhan ja Tapion hyvälle vetoavulle kierroksen loppupuolella. Energiat alkoivat olla vähissä, kuten sykkeestä huomaa.

Su klo 08, 8. kierros: 1.00.15 (4.38/km, keskisyke: ?, sijoitus: 2. / 3.). Garmin Forerunner 920XT:n akku oli varoitellut vähäisestä akun latauksesta jo edellisellä kierroksella ja tällä kierroksella mittari pimeni runsaan kilometrin juoksun jälkeen, joten minulla ei kierroksen aikana ollut mitään tietoa vauhdista tai kuluneesta ajasta.

Koska sijoitukset olivat jo ratkenneet ja tiesin 5 min/km -vauhdin riittävän oman ennätykseni lyömiseen, en edes yrittänyt puristaa kovaa ja otin reilusti kävelypätkiä ylämäissä ja muutenkin juoksin suhteellisen rennosti. Olinkin melkoisen yllättynyt kun maalissa sain kuulla jääneeni vain 15 sekuntia tunnin rajasta.

Kärkikolmikko (vas.) Jari, Janne ja Tapio viimeisen
kierroksen jälkeen (kuva: Jaana Tomppo)
Yhteisaikani oli 8.07.57 eli paransin kilpailuennätystäni liki kahdeksan minuuttia. Nestettä kului kilpailun aikana viitisentoista litraa, jokaisella kierroksella kannoin mukana 0,6 litran juomapulloa joka tyhjeni lähes jokaisella kierroksella. Kierrosten välissä join runsaasti mm. Myprotein urheilu- ja palautusjuomia, vichyä, vettä, kokista. Kiinteää ravintoa en kovin paljoa syönyt, lähinnä pieniä suupaloja. Juomiin olin lisännyt hieman ekstrasuolaa ja lisäksi otin jokaisen kierroksen jälkeen suolatabletin.

Voittajasta ei jäänyt mitään epäselvyyttä. Janne Klasila rikkoi kilpailuennätyksen lähes puolella tunnilla ja otti nimiinsä myös kierrosennätyksen, parantaen sitä yli kolme minuuttia. Myös Tapio Talvitie alitti entisen kilpailuennätyksen yli varttitunnilla, joten kolmatta sijaa parempaan sijoitukseen minulla ei olisi ollut tällä kerralla mitään mahdollisuuksia.

Varusteiden suhteen ultraintervalli on varsin haastava kilpailu, vaihdoin jokaiselle kierrokselle uuden paidan, shortseja ja trikoita käytin 1-2 kertaa, sukkia oli käytössä kolme paria. Samoin kenkiä: kaksi ensimmäistä kierrosta juoksin New Balance Zanteilla, neljä seuraavaa New Balance Boracaylla ja kaksi viimeistä paljon juostuilla Hoka One One Cliftoneilla, sillä arvelin niiden superpehmeän vaimennuksen hieman säästävän jalkoja. Aurinkorasvaa en nähnyt tarpeelliseksi laittaa edes päiväaikaan juostuille kierroksille, sillä enhän minä enää tässä vaiheessa kesää pala. Arvannette kuinka kävi? Juuri niin, niska ja olkapäät kärähtivät lauantain paahteessa.

Täydelliset tulokset

Viikko yhteensä: 16 h 45 min (Juoksua 199 km - tarkalleen 199,8 km, mutta pyöristän tasakilometreihin ja aina alaspäin)