2.3.2015

Vko 8 - 9 / 2015 - Määräkuurin huipennus Espanjassa

16.02. - 01.03.2015:


Espanjan leirin kohteeksi valikoitui siis tällä kerralla kahdelta edellistalvelta tutun ja hyväksi havaitun Torreviejan sijasta hieman lähempänä Alicante-Elchen lentokenttää sijaitseva Santa Pola. Pääasiassa siksi, että sieltä löytyi Torreviejaa halvemmalla kriteerimme täyttävä majapaikka. Syy halvempaan hintatasoon selvisi ensimmäisenä iltana kun koetimme löytää alueelta avoinna olevaa ruokapaikkaa. Santa Pola on siis talviaikaan täysin kuollut paikka. Juoksuharjoittelua iltaelämän ja ravintolatarjonnan puute ei tietenkään haittaa ja kun liikennettäkään ei pahemmin ole ei autoistakaan ole mainittavasti haittaa. Juoksuharjoittelu onnistuu Santa Polassa siinä missä Torreviejassakin. Ainakin minä olen löytänyt kummastakin paikasta hyviä juoksureittejä.

Leirin päätarkoitus oli juosta runsaasti määrää kuitenkin vammoja välttäen. Riskien minimoimiseksi pidin tehot harjoittelussa hyvin matalina keskittyen pääasiassa "kilpailuvauhtiseen" harjoitteluun. Muistaen sen, että tämän vuoden päätavoitteeni ovat näillä näkymin 24 h ja 48 h juoksussa.


Viikko 8

Synttärikakku
Maanantai:
Syntymäpäiväni kunniaksi joku ystävistäni ehdotti Facebookissa päivän tavoitteeksi juosta yhtä monta kilometriä kuin tulee vuosia mittariin. Koska ultrajuoksijat tunnetusti ovat enemmän tai vähemmän yllytyshulluja ryhdyin saman tien tuumasta toimeen.

 • klo 10: 15 km Santa Polan rantamaisemissa, keskivauhti 4.47/km (keskisyke 126), vitoset 5.00/km - 4.40/km - 4.41/km. Myrskyinen tuuli puhalsi rannassa suoraan Välimereltä ja siinä missä myötätuuleen 4.20/km vauhti oli helppoa sai vastaiseen punnertaa tosissaan alle 5 min/km vauhtiin.
 • klo 14: 24 km Santa Polan pohjoisen kehätien tuntumasta lähtevän puistoalueen pikkuteitä ja polkuja edestakaisin, 5.25/km, keskisyke 120
 • klo 18: 10 km rannan tuntumassa päivän tavoitteen täyteen saamiseksi, 5.15/km (ks 122)

Tiistai:
La Matan luonnonpuistossa lenkillä 
 • klo 10: Torreviejassa La Matan luonnonpuiston poluilla 13 km sattumalta Torreviejassa lomailemassa olleen Pekan kanssa leppoisalla 5.19/km keskivauhdilla.
 • klo 16: Pariviikkoisen ainoa varsinainen sadelenkki, eikä lämpötilakaan ollut kuin 12 asteen tietämissä: 18,8 km Gran Alacantista käsin poluilla ja pikkuteillä. 5.26/km / ks 119.

Keskiviikko:
 • klo 10: 13,4 km kevyttä, osin rannassa, osin poluilla
 • klo 16: 22,5 km edestakaisin rannan tuntumassa kulkevia teitä, välillä rantahiekalle poiketen. 5.18/km / ks 119. Hitonmoinen tuuli, onneksi paluumatkalla myötäisenä.

Nämä rantabulevardin betonilaatat
eivät varsinaisesti ole suosikkialustani
Torstai:
klo 10: 6 h / 66,66 km edestakaisin parin kilometrin pätkää Santa Polan tuulisella rannalla  - välillä hiekalla, välillä betonisella jalkakäytävällä - Jaanan toimiessa huoltajana reitin keskipisteessä. Tuntikohtaiset etenemät: 11,3 km - 11,4 km - 10,7 km - 10,7 km - 11,0 km - 11,5 km. Keskivauhti 5.25/km ja keskisyke 120. Kolmannen ja neljännen tunnin vauhdin putoaminen johtunee pään hetkellisestä pehmenemisestä kovassa tuulessa puskemiseen.

Lenkin jälkeen lounas rantabulevardin varrella sijaitsevassa Burger Kingissä, jonka ohi olin päivän mittaan juossut jokusen kerran.

Perjantai:
 • klo 10: 13,4 km kevyttä (5.22/km / ks 119)
 • klo 17: 25,3 km J/K 11 min / 1 min rytmityksellä (5.21/km / ks 120)

Auringonnousu Santa Polassa
Lauantai:
 • klo 7:30: 11,2 km erittäin kevyttä ihaillen auringonnousua Santa Polan rannassa (5.23/km / ks 113)
 • klo 17: 20,5 km pääosin hiekkateitä ja polkuja

Sunnuntai:
 • klo 7: 6 km verryttelyä
 • klo 10: 25 km, sisältäen Torreviejan puolimaratonin reipasvauhtisena harjoituslenkkinä aikaan 1.28.36 (4.12/km / keskisyke 140, max 151) + parin kilometrin alku- ja loppuverryttelyt.

Tarkoitukseni oli lähteä varovaisesti liikkeelle ja kiihdyttää vauhtia, mutta aloitus meni suunniteltuakin maltillisemmin jumiuduttuani ruuhkaan ensimmäisellä kilometrillä. Ensimmäiseen kilometriin käytin aikaa peräti 5.25, mutta jo ennen kilometrin täyttymistä ruuhka helpotti ja siitä eteenpäin pystyin juoksemaan helposti kutakuinkin 4.15/km vauhtia ohitellen koko ajan rohkeammin aloittaneita. Garminin mukaan vitoset menivät 22.26 - 20.15 - 20.33 - 20.34 ja viimeinen 1,2 km 4.47. Loppuun irtosi vielä pieni kirintapainen ja parantelin sijoitustani viimeisillä sadoilla metreillä muutamalla sijalla.

Huomioon ottaen sen, että viikon mittaan oli kertynyt melkoisesti hidasvauhtisia kilometrejä olin jopa hieman yllättynyt kuinka helpolta hieman yli 4 min/km vauhdilla juokseminen tuntui.

Tulokset - Raportti ja kuvia Caffi Torreviejan blogissa

Loppukirivoitto maistuu aina, sen verran harvinaista herkkua ne minulle ovat olleet

 • klo 17: 15 km erittäin kevyt palauttelenkki. Jalat väsyneen ja kankean tuntuiset.

Viikko 8 yhteensä: 26 h 40 min (Juoksu: 300,5 km)

Viikko 9

Maanantai:
Tyylikkäät aurinkolasit Torreviejan
Decathlonista, 9,95 EUR.
Juoksu-urani ensimmäisen 300 km harjoitusviikon jälkeen pidin yhden palauttelupäivän, joka tarkoitti vain kahta lyhyttä ja kevyttä lenkkiä:
 • klo 10: 10,2 km kevyttä (5.03/km / ks 122), siitä 20 kierrosta paikallisen urheilukentän rataa kiertäen kun joku oli vahingossa unohtanut portin auki. Yleensähän täällä päin urheilukenttien portit pidetään tiukasti lukittuina ja lisäksi kentät on suojattu metrien korkuisin aidoin. Kesken lenkin sain puhelun Suomesta: Radio Nostalgian Susanna Heikki soitti ja halusi haastatella allekirjoittanutta aiheena "mitä on ultrajuoksu".
 • klo 16: 10,1 km poluilla erittäin kevyesti (keskisyke 117).
Tiistai:
Shoppailupäivä, joka meidän perheessä tarkoittaa sitä, että jätin Jaanan auton kyydistä Torreviejan Zenia Bulevard -ostoskeskuksen parkkipaikalla. Sen jälkeen ajoin parin kilometrin päähän Orihuelan ja Cartagenan välisen kastelukanavan varteen, jossa juoksin lähes neljän tunnin lenkin: 42,6 km J/K 9 min / 1 min -rytmityksellä (5.20/km / ks 119).

Tuuli tuntui sisämaassa miltei yhtä voimallisena kuin meranrannassa, mutta siitä huolimatta kanavan varrella kulkeva huoltotie on ehdottomia suosikkilenkkeilykohteitani Torreviejan seudulla.

Lenkillä palmujen suojassa
Keskiviikko:
Ajelimme läheiseen Elchen kaupunkiin. Olin etukäteen kartasta katsonut puistoalueen, joka vaikutti sen verran puustoiselta, että kenties siellä olisi mahdollista juosta tuulensuojassa viikon pitkä lenkki.

Puisto tarjosi toki tuulensuojaa, mutta ei muuten ollut mikään optimi juoksupaikka, sillä alueella kiertelevät hiekkapintaiset väylät ovat erittäin mutkaisia ja enimmäkseen karkean irtosoran peittämiä. Ei tosin ole pelkästään reitin syytä, että juoksu oli alusta lähtien vaikeata ja jo parin tunnin jälkeen olisi tehnyt mieleni lopettaa.

Kyllä siinä on ihan oikea ylämäki (22 m nousua 300 m matkalla) vaikkei se ehkä kuvassa siltä näytäkään
Hieman helpotti kun runsaat 30 km puoliväkisin puistoa kierrettyäni Jaana vinkkasi puistoalueen läheisyydessä kulkevasta lenkkeilyreitistä kaupunkia halkovan Rio Vinalopó -joen varressa. Sieltä löytyi miltei kokonaan hiekkapintainen noin 5,5 km reitti, joka näytti olevan paikallisten juoksijoiden suosiossa. Joen varressa puhaltava tuulikaan ei tuntunut niin pahalta vastukselta kuin kapeat ja mutkaiset puistoväylät.

Loppujen lopuksi sain tehtyä kelvollisen pitkiksen: 51,5 km (5.44/km / keskisyke 116)

Torstai:
 • klo 8: 9 km kevyttä (5.28/km / keskisyke 115), jalat koko lailla tönkkönä.
Teron kanssa lenkillä, kuvassa näkyy lenkin asfaltti-
osuus miltei kokonaisuudessaan
 • Puoliltapäivin ajelimme Alicanten lentokentälle vastaanottamaan viikon määräleirille saapuvaa seurakaveriani Tero Hyppölää, joka on myös mukana Suomen 24 h MM-joukkueessa Torinossa. Löydettyämme Teron majapaikan San Fulgenciosta juoksimme yhdessä 20 km lenkin läheisillä hiekkateillä (5.12/km / keskisyke 117)

Yhteensä juoksin Espanjassa 483 km runsaan 12 päivän aikana eikä kroppa kovin pahasti kuurista kapinoinut.

Perjantai: Matkustuspäivä, perillä Turussa olimme hieman ennen iltakahdeksaa.

Lauantai:
 • klo 12: 20,5 km kevyttä (5.03/km / ks 119). Yllättäen sain seuraa osalle matkaa kun Uotilan Jaska juoksi sattumalta vastaani Piikkiössä. Parin viikon aikana kevät oli edennyt kotimaisemissa vauhdilla ja tienpinnat olivat lähes täysin sulana, vain muutaman sadan metrin polkupätkä Tuorlan kulmilla oli sen verran jäinen, että siinä piti hieman varoa.
 • klo 19: Juoksumatolla 10 km kevyttä.

Sunnuntai:
 • klo 14: Juoksumatolla 30 km kevyttä J/K 9 min / 1 min rytmityksellä hiihdon MM-kilpailujen 50 km kilpailua telkkarista katsellen.
Viikko 9 yhteensä: 18,5 h (Juoksu 204 km)

Helmikuun kokonaissaldoksi tuli juoksua 877 km, joka on uusi kuukauden määräennätykseni. Entinen oli peräisin tämän vuoden tammikuulta, 801 km. Parin kuukauden onnistunut määräpainoitteinen jakso on tehnyt hyvää peruskestävyydelleni, mutta nopeus ja herkkyys ovat tällä hetkellä hieman kateissa. Edessä onkin vähintään viikon, ehkä kahden, erittäin kevyt palauttava jakso jonka jälkeen alkaa viimeinen parin viikon huipennus kohti 11.-12.4. juostavaa 24 h MM-kilpailua.

Ohessa muutamia satunnaisia kuvia pariviikkoisen ajalta.

Majapaikkamme sisäpihalla sijaitsevan uima-altaan vesi oli sen verran
kylmää, että sitä ei tullut hyödynnettyä.

Kesäaikaan tällä rannalla on hieman enemmän ihmisiä

Rantaa toiseen suuntaan kuvattuna. Aivan vesirajassa hiekka oli
mukavan kovaksi pakkautunutta ja tarjosi erinomaisen juoksualustan

Tämän hökkelön pihapiirin kautta kulki mukavan rauhallinen
ulkoilureitti

Välillä piti tankata
Kastselukanavan huoltotie

Toiseksi viimeisen illan kevyt iltapala

Rannalla tyrskyjä ihailemassa

Palmut huojuvat, niin minäkin. Eikun...

Lennokkaan näköistä menoa?


4 kommenttia:

 1. Olipa käsittämättömän hieno treenijakso Espanjassa! Kovaa sinä vedät nuo pitkätkin lenkit;-)
  Nyt kaikki peukut pystyyn, että loppuvalmistautuminen onnistuu ja huhtikuussa kaikki menee hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, leiri meni tosiaan aika lailla nappiin. Tämän viikon ajattelin palautella ja pitää niin määrät kuin tehotkin alhaalla. Ensi viikolla, jos kroppa tuntuu palautuneelta, alkaa viimeinen 3 viikon treeniputki kohti Torinoa.

   Olisi siis toivottavaa, että kun olen koko talven onnistunut flunssat sun muut välttämään niin ne pysyttelisivät loitolla vielä seuraavat kuusi viikkoa.

   Poista
 2. Kiitos hienosta kirjoituksesta. Mahtava treenijakso ja tosi kovat kilsat. Vammatkin pysyi hyvin loitolla. Nyt palautuksen jälkeen sopiva nopeusjakso ja tietkin ovat sulaneet, sekä terveenä pysyminen. Niin Torinossa pamahtaa!!

  VastaaPoista
 3. Hyvää luettavaa ! Jälleen kerran.
  Hyvin menee Torinossa, sen verran on kovat tehot.

  VastaaPoista